Un val de aer arctic a cuprins întreaga țară, provocând o răcire severă a vremii, cu temperaturi mult sub media perioadei. În mai multe zone montane, peisajul s-a transformat peste noapte, fiind acoperit de zăpadă, iar șoferii au avut dificultăți pe drumurile înalte. Prognoza meteo emisă de ANM confirmă că acest episod de frig este neobișnuit pentru luna mai și că vremea rece va mai persista câteva zile. În ciuda unei încălziri ușoare de la mijlocul săptămânii, meteorologii avertizează că revin ploile, vântul puternic și chiar furtunile.

Prognoza meteo: Val de frig arctic lovește România

Un val de aer polar, de origine arctică, a pătruns în România și a cuprins întreaga țară, provocând un șoc termic neobișnuit pentru mijlocul lunii mai.

Dimineața zilei de luni, 12 mai, a fost cea mai friguroasă din ultimele cinci decenii, înregistrându-se temperaturi negative în mai multe zone. Cele mai scăzute valori s-au raportat în Miercurea Ciuc și Toplița, unde s-au depășit recordurile istorice ale zilei.

În Miercurea Ciuc, termometrele au coborât până la -3,6 grade Celsius, o valoare care a întrecut precedentul record de -1,5 grade, stabilit în 1974.

La Toplița s-au înregistrat -2,3 grade, în condițiile în care precedentul minim pentru această dată era de 1,4 grade, consemnat în anul 1980. Zăpada s-a reîntors în forță pe vârfurile înalte, iar la Vârful Omu s-au înregistrat -7 grade, cu un strat nou de zăpadă de 2-3 centimetri.

Drumuri alpine acoperite de zăpadă și flori înghețate în Munții Rodnei

Pe Transfăgărășan, ninsoarea a fost abundentă, ceea ce a condus la amânarea redeschiderii circulației până la finalul lunii. La altitudini mari, șoferii au circulat cu dificultate din cauza carosabilului acoperit cu zăpadă, iar cei cu anvelope de vară au fost luați prin surprindere.

termometru
SURSA FOTO: Dreamstime

Nici în Munții Rodnei, prognoza meteo nu s-a lăsat mai prejos. Rangerii au surprins imagini cu Poiana Narciselor acoperită complet de zăpadă, iar florile au fost afectate de îngheț.

„Dacă aveți în vedere drumeții, țineți cont că sus este încă iarnă. S-au depus 2-3 cm de zăpadă proaspătă peste un strat de gheață,” a declarat Sergiu Olteanu, meteorolog la stația Vârful Omu.

Românii din zonele montane aprind din nou focul în sobe

În localitățile de munte din Maramureș, locuitorii au fost nevoiți să reaprindă focul în sobe pentru a face față gerului de peste noapte.

În ciuda faptului că sezonul rece părea încheiat, oamenii au continuat să consume lemne încă din luna octombrie. Mulți dintre ei se confruntă acum cu lipsa proviziilor de lemne de foc și trebuie să cumpere din nou pentru a se încălzi.

„Este o pătrundere de aer rece din nordul continentului care de o săptămână își face simțită prezența,” a explicat Narcis Maier, șeful serviciului de prognoză de la Cluj.

Vremea rămâne rece până joi: temperaturi negative și brumă în multe zone

Meteorologii mențin prognoza meteo de vreme deosebit de rece valabilă pentru toată țara până joi la ora 10:00.

Temperaturile maxime se vor încadra între 11 și 19 grade Celsius, în timp ce minimele vor coborî până la 2 grade în zonele joase și chiar sub zero în depresiuni.

Cele mai afectate regiuni sunt Maramureșul, estul și sud-estul Transilvaniei, nordul Moldovei și Dealurile de Vest.

La altitudini de peste 1500 de metri, precipitațiile sunt în continuare sub formă de lapoviță și ninsoare, cu posibile depuneri de strat nou de zăpadă.

Elena Mateescu, directorul ANM, a precizat:

„Într-adevăr, la altitudini mai mari de 1500 de metri, vorbim predominant de precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, chiar și cu depunere de strat de zăpadă. De altfel, înregistrăm cele mai coborâte temperaturi în zona montană, de pildă, 15 grade la Căliman, unde și stratul de zăpadă măsoară 15 cm, -3 grade la Vârful Omu sau Bâlea Lac, cel mai cald – 19 grade C la Moldova Veche, cu 13-14 grade, de asemenea, în Capitală”, a spus directorul ANM.

Când revine căldura: posibile furtuni la final de săptămână

De joi se așteaptă o ușoară încălzire, însă un nou front atmosferic rece va traversa țara de la nord la sud. În ciuda unei creșteri a temperaturilor, meteorologii avertizează că vremea va fi instabilă, cu posibile furtuni, descărcări electrice și rafale de vânt.

„Până la finalul celei de-a doua decade din această lună vorbim de o vreme mai rece decât în mod obișnuit pentru perioada la care ne aflăm,” a declarat Elena Mateescu. Potrivit acesteia, cele mai ridicate temperaturi din săptămână vor fi joi, când se vor atinge 24 de grade Celsius în sudul țării, inclusiv în București. Minimele nocturne vor rămâne reci, în special în depresiunile intramontane, unde se va semnala și brumă.

Prognoza detaliată pentru regiunile țării: frig, brumă și averse

În Transilvania, la începutul perioadei, vremea va fi mai rece decât normal, cu maxime între 13 și 16 grade și minime de 2–5 grade. După 16 mai, temperaturile vor crește treptat, ajungând la 19–20 de grade ziua și 7–8 grade noaptea. Vor fi ploi frecvente, mai intense în primele zile și din nou după 16 mai.

În Maramureș, vremea rămâne rece, cu maxime ce nu vor depăși 16-17 grade și minime între 1 și 5 grade. La începutul intervalului, vremea va fi rece, cu maxime de 14–16 grade și minime de 1–3 grade. După 16 mai, temperaturile vor crește treptat până la 19–20 de grade ziua și 7–9 grade noaptea. Aversele vor fi frecvente, mai intense după data de 16 mai.

În Moldova, temperaturile vor urca treptat, dar se vor menține sub normal, cu ploi frecvente după 16 mai. Pe parcursul săptămânii viitoare, temperaturile vor începe să crească treptat, cu maxime diurne apropiindu-se de 20 de grade și minime nocturne în jur de 10 grade, conform estimărilor obținute prin mediere regională.

În Crișana, Oltenia și Muntenia, vremea se va încălzi ușor spre finalul intervalului, ajungând la maxime de 23-24 de grade și minime de 9-12 grade. Dobrogea va resimți variații ușoare, dar cu valori sub media perioadei și ploi dese, mai ales seara.

La munte, temperaturile vor oscila între maxime de 4 și 12 grade, iar minimele pot ajunge la -2 grade în prima parte a intervalului. Precipitațiile mixte vor continua pe creste, iar ninsoarea nu este exclusă în masivele înalte.