Măsura cu privire la CASS a fost introdusă prin primul pachet fiscal, care prevede că persoanele fără venituri, ce până acum beneficiau de calitatea de coasigurat, vor trebui, începând cu 1 august 2025, să plătească o contribuție anuală pentru a rămâne asigurate. Aceasta este stabilită la 10% din valoarea a șase salarii minime pe economie, ceea ce înseamnă aproximativ 2.400 de lei pe an.

CASS pentru persoanele vulnerabile nu trebuie să ducă la pierderea accesului la sănătate

Modificarea presupune eliminarea statutului de „coasigurat” pentru persoanele care beneficiau de servicii medicale prin intermediul unui membru de familie asigurat, ceea ce impune o nouă procedură și obligația de plată chiar și pentru cei fără venituri proprii.

Potrivit Comisiei Europene, extinderea bazei de contribuabili a fost necesară deoarece, în medie, doar unul din trei cetățeni contribuia la sistemul de sănătate. Autoritățile europene consideră că această schimbare ar putea îmbunătăți disponibilitatea, calitatea și sustenabilitatea serviciilor medicale.

„Pentru alte categorii vulnerabile, condițiile acestora ar trebui să rămână sustenabile din punct de vedere social. În cazul în care acest lucru se dovedește necesar, ar fi important să se reflecteze asupra impactului măsurii asupra acestor grupuri și să se ia în considerare un sprijin specific adecvat. Cu alte cuvinte, astfel de măsuri nu ar trebui să ducă la retragerea acoperirii, în special pentru grupurile cele mai vulnerabile”, a transmis Comisia Europeană, conform Antena 3.

Comisia Europeană
SURSA FOTO: Dreamstime

Pentru pensionari, pragul pentru plata contribuției a fost stabilit la 3.000 de lei

Pentru pensionari, pragul pentru plata contribuției a fost stabilit la 3.000 de lei, același nivel la care se aplică impozitul pe venit, pentru a asigura protecția acestui grup. Totuși, Comisia atrage atenția că pentru alte categorii vulnerabile trebuie luate măsuri care să mențină sustenabilitatea socială. În caz contrar, există riscul ca aceste persoane să piardă accesul la servicii medicale. În acest sens, Comisia recomandă analizarea impactului măsurii și implementarea unor forme de sprijin adecvate.

„Comisia salută pachetul fiscal prezentat de noul guvern. Acesta reprezintă un prim pas către finanțe publice mai solide, esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice, și transmite un semnal pozitiv clar piețelor financiare și agențiilor de rating.

În ceea ce privește extinderea contribuțiilor la sănătate la mai multe categorii de cetățeni, extinderea bazei de impozitare a fost necesară, având în vedere că, în medie, doar unul din trei cetățeni contribuia anterior la sistemul de asigurări de sănătate”, a transmis Comisia Europeană.

Executivul european salută pachetul fiscal ca un pas important pentru consolidarea finanțelor publice și transmiterea unui semnal pozitiv către piețele financiare și agențiile de rating. Cu toate acestea, avertizează că protecția grupurilor vulnerabile trebuie să rămână o prioritate în aplicarea noilor reguli fiscale.

„Se așteaptă ca această măsură să îmbunătățească disponibilitatea, calitatea și sustenabilitatea serviciilor de sănătate. În ceea ce privește pensionarii, pragul a fost stabilit la 3.000 RON, similar cu pragul de la care se aplică impozitul pe venit, asigurând protecție acestui grup.

Pentru alte categorii vulnerabile, condițiile acestora ar trebui să rămână sustenabile din punct de vedere social. În cazul în care acest lucru se dovedește necesar, ar fi important să se reflecteze asupra impactului măsurii asupra acestor grupuri și să se ia în considerare un sprijin specific adecvat. Cu alte cuvinte, astfel de măsuri nu ar trebui să ducă la retragerea acoperirii, în special pentru grupurile cele mai vulnerabile”, a conchis autoritatea.