Pace în Ucraina. Rusia a anunțat că este pregătită să intre în discuții privind „soluționarea post-conflict” a războiului din Ucraina.

Declarația a fost făcută de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, la Forumul Xiangshan din Beijing, cel mai important eveniment de diplomație militară din China. Acest anunț marchează un pas aparent în direcția unei soluționări pașnice a conflictului care durează de mai bine de doi ani și jumătate.

Serghei Șoigu a subliniat că Rusia este deschisă la discuții privind coexistența cu Occidentul, dar a atras atenția că țările occidentale trebuie să renunțe la căutarea înfrângerii strategice a Rusiei. Aceasta ar putea reprezenta o schimbare semnificativă în strategia Kremlinului și ar putea deschide ușa pentru negocieri care să ducă la încetarea ostilităților în Ucraina.

Pace în Ucraina. Rusia impune condiții pentru negocierile de pace

Cu toate acestea, există condiții semnalate clar de către Rusia. Una dintre acestea este acceptarea anexării a patru regiuni ucrainene:

  • Luhansk
  • Donețk
  • Herson
  • Zaporojie

Aceste regiuni au fost anexate în urma unor referendumuri convocate de președintele rus Vladimir Putin în septembrie 2022. Decizia liderului de la Kemlin a fost condamnată ca fiind ilegală de comunitatea internațională.

De asemenea, Rusia a anexat Peninsula Crimeea în 2014, o acțiune care trebuie recunoscută oficial pentru ca discuțiile de pace să progreseze.

Ucraina vrea invalidarea anexărilor

Pace în Ucraina. Pe de altă parte, Ucraina a subliniat că orice acord de pace trebuie să invalideze aceste anexări și să reinstaureze integritatea teritorială a țării. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat o „formula de pace” în 10 pași. În plan se stipula:

  • retragerea trupelor rusești
  • restabilirea justiției

Planul acesta a fost respins de multe ori de către Federația Rusă.

Șoigu a făcut și referire la îngrijorările Rusiei cu privire la extinderea prezenței militare a NATO în regiunea Asia-Pacific. Oficialul rus a acuzat Occidentul că încearcă să submineze securitatea Rusiei.

El a avertizat că această escaladare constantă a conflictului ar putea duce la o ciocnire militară directă între puterile nucleare, cu consecințe catastrofale.

Trupele Kievului avansează pe două fronturi

Trupele ucrainene au făcut progrese confirmate în apropiere de Bakhmut, Donețk, și Robotyne, Zaporizhzhia, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

„Imagini geolocalizate postate pe 30 octombrie arată că forțele ucrainene au avansat la nord-est de Kurdyumivka (10 km sud-vest de Bakhmut)”, a precizat instituția.

Forțele ucrainene au avansat, de asemenea, „marginal” la vest de Robotyne, Zaporizhzhia, potrivit imaginilor geolocalizate văzute de think tank.

Informația vine în timp ce Kievul a declarat că a „lovit cu succes un obiect strategic al sistemului de apărare aeriană” din vestul Crimeii. Surse rusești au declarat că atacul a fost efectuat cu ajutorul unor arme „combinate” cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS, rachete storm shadow și drone maritime, scrie The Independent.