Prețurile sunt plafonate, dar continuă să crească

Anunțată oficial pe 8 mai de guvernul Viktor Orban, măsura prevede menținerea plafonării adaosului comercial pentru 30 de categorii de produse începând cu 19 mai. Printre acestea se regăsesc scutece, detergenți, aparate de ras, dar și alte bunuri de îngrijire personală și casnică, potrivit Index.

Deși ministrul economiei, Márton Nagy, a declarat că aceste măsuri vor reduce prețurile în medie cu 16–18%, datele oficiale arată o realitate diferită.

Potrivit Biroului Central de Statistică, în aprilie:

  • Detergentul de rufe s-a scumpit cu 8%

  • Pasta de dinți cu 5%

  • Gelul de duș cu 4%
    Singurele scăderi ușoare au fost la șervețelele de hârtie și șampon, cu doar 2%.

„Reducerea adaosului comercial va duce la o reducere medie a prețurilor de aproximativ 16-18% pentru aceste categorii de produse”, susține ministrul economiei, Márton Nagy.

Viktor Orban, premier Ungaria
SURSA FOTO: Kremlin.ru

Retailerii impun rații la vânzare de maxim 5 produse de persoană

În contextul plafonării, lanțul Rossmann a introdus o rație de cinci produse identice per client, în încercarea de a preveni stocarea excesivă. Asociația Națională a Comerțului avertizează că și alți retaileri vor urma același model pentru a evita penurii pe rafturi.

Guvernul a impus și o obligație zilnică: comercianții trebuie să vândă cel puțin cantitatea medie zilnică din produsele plafonate vândute în 2024. În caz contrar, riscă amenzi între 500.000 și 2 milioane de forinți (peste 5.000 de euro).

Impactul economic e discutabil. Inflația rămâne ridicată

În ciuda intervenției directe în piață, Ungaria a înregistrat în aprilie a doua cea mai mare inflație din UE, de 4,2%, aproape dublu față de media europeană.

Analiștii de la Wolf Theiss susțin că firmele din sectorul bunurilor de larg consum trebuie să își revizuiască strategiile de preț și aprovizionare, având în vedere efectele distorsionante ale decretului. Deși măsura are un termen fixat până la 31 august, este „probabil” ca autoritățile să o prelungească sau să o extindă, avertizează specialiștii.

„Companiile implicate în vânzarea sau distribuția de produse de uz casnic și de îngrijire personală în Ungaria ar trebui să își revizuiască strategiile de stabilire a prețurilor și ale lanțului de aprovizionare în lumina decretului”, spun specialiștii de la Wolf Theiss.

Măsura plafonării adaosurilor comerciale face parte din strategia economică a guvernului Viktor Orban de a ține sub control costurile pentru consumatori. Totuși, datele arată că intervențiile directe nu reușesc să compenseze presiunile inflaționiste determinate de alți factori: scăderea forintului, costurile ridicate la energie și tensiunile externe.