După aplicarea unor măsuri similare pentru alimentele de bază, guvernul din Ungaria a impus recent un nou set de restricții comerciale care au dus la raționalizarea unor produse esențiale, precum scutecele, hârtia igienică, deodorantele sau șervețelele umede.
Unul dintre cele mai mari lanțuri farmaceutice din Ungaria a anunțat un sistem de rații
Ca reacție imediată, unul dintre cele mai mari lanțuri farmaceutice din Ungaria a anunțat introducerea unui sistem de rații la raft, aplicabil de luni. Concret, fiecare client va putea achiziționa cel mult cinci articole din fiecare produs vizat de măsurile de plafonare.
Această limitare afectează o gamă largă de articole de îngrijire personală și igienă casnică, iar situația este percepută de populație ca o întoarcere la vremuri de restricții economice severe.
„Rossmann introduce o restricție cantitativă pentru produsele supuse înghețării adaosului comercial, ceea ce înseamnă că clienții pot cumpăra doar maximum cinci articole din fiecare produs, iar cupoanele nu vor fi valabile pentru aceste produse. Cu toate acestea, potrivit Asociației Naționale a Comerțului, extinderea plafonării va duce la restricții cantitative a achizițiilor și în alte magazine”, scrie publicația Economx.

Analiștii economici ungari pun această criză pe seama politicilor guvernamentale
Analiștii economici ungari pun această criză pe seama politicilor guvernamentale considerate lipsite de coerență. Justificările oficiale prezintă aceste decizii ca fiind parte a unui plan de măsuri anti-război. Totuși, anumiți experți sunt de părere că ele nu au fundament economic solid, mai ales în condițiile în care guvernul a rescris deja bugetul pe 2025 și a depus chiar proiectul bugetar pentru anul 2026.
„Inflația a încetinit, dar nu atât de mult pe cât se așteptau analiștii: creșterea medie a prețurilor a fost de 4,2%. Plafonarea adaosului comercial a redus într-adevăr oarecum inflația, deși nu atât de mult pe cât s-ar fi putut aștepta – pentru că, evident, companiile au majorat prețurile multor alte produse”, a notat publicația HVG.
Specialiștii atrag atenția că intervențiile repetate în economie prin reglementări directe, cum sunt plafonările de preț și impunerea de rații, ar indica o așa-zisă instabilitate a guvernării. Potrivit acestora, Viktor Orban ar încerca prin aceste manevre să evite recunoașterea crizei economice.