Medicamentele cu prescripție se vor scumpi cu 10%

Medicamentele cu prescripție se vor scumpi cu 10%, iar cele fără rețetă vor fi mai scumpe cu până la 25%. Creșterea prețurilor vine din cauza scăderii valorii leului față de euro.

Producătorii de medicamente spun că vor fi nevoiți să mărească prețurile sau să renunțe la unele produse. Asta ar însemna că mii de pacienți ar rămâne fără tratamente.

Prețurile la medicamentele fără rețetă vor crește cu până la 25%

Mulți români deja își fac stocuri de medicamente din panică. Creșterile de prețuri vor afecta mai ales medicamentele importate din străinătate pentru că importatorii vor plăti mai mult. De aceea, prețurile la medicamentele fără rețetă vor crește cu până la 25%.

În schimb, prețurile medicamentelor cu prescripție sunt blocate până la sfârșitul anului. Producătorii români de medicamente spun că vor trebui să mărească prețurile din luna ianuarie pentru a face față costurilor. Toate medicamentele vor deveni mai scumpe, în jur de 5%-10%.

Producția anumitor medicamente s-ar putea opri

Situația ar putea deveni și mai gravă deoarece ar putea fi renunțat la producția unor medicamente care nu mai sunt profitabile pentru producători. Ba mai mult, importatorii ar putea opri aducerea unor medicamente străine în țară.

Producătorii de medicamente cer autorităților române să ia măsuri rapide pentru ca pacienții să nu aibă de suferit. Ministerul Sănătății și Guvernul României trebuie să găsească o soluție dacă valoarea euro crește cu mai mult de 5%-10% pentru a ajusta prețurile medicamentelor în 2025.

Și statul ar fi afectat de creșterea prețurilor deoarece Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va trebui să plătească mai mulți bani pentru aceleași medicamente.

„Nu facem altceva decât să expunem pacienții la riscuri foarte mari. Şi e vorba de pacienți pentru care medicamentul zilnic este vital. Sunt unii care merg deja la farmacii ca să facă stocuri de medicamente. Sunt unii care au dat fuga să îşi ia medicamentele pe trei luni, că dacă se scumpesc sau dacă dispar”, a zis liderul Asociației pentru Protecţia Pacienţilor la TV.

„Ministerul Sănătăţii, Guvernul va trebui să se gândească la o formulă de ajustare dacă cursul sare de 5-10%, poate mai mult, o ajustare la preţ pentru aceste medicamente, pe parcursul anului 2025”, a spus liderul PRIMER.

„Am discutat cu autorităţile şi pentru noi ar fi important să ni se permită indexarea prețurilor cu inflația, mai ales pentru produsele foarte accesibile, până în 50 lei. Să beneficiem de o reducere a taxei clawback cu 5%, pentru că ea e în continuare la un nivel foarte înalt”, a dezvăluit un membru al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).