Grupul american Microsoft a anunţat vineri că îşi va închide aproape toate magazinele fizice din lume, în condiţiile în care cea mai mare parte a vânzărilor sale se face în prezent online.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul său, Microsoft are 72 de magazine în SUA şi alte câteva zeci peste hotare unde grupul prezintă şi vinde laptop-uri şi alte echipamente hardware.

Pandemia a afectat magazinele companiei

La fel ca şi alţi retaileri, Microsoft a fost nevoit să îşi închidă temporar toate magazinele sale la finele lunii martie din cauza pandemiei de coronavirus.

„Vânzările noastre au crescut online şi portofoliul nostru de produse a evoluat în mare parte spre ofertele digitale iar echipele noastre au dovedit că pot servi cu succes clienţii dincolo de locaţiile fizice”, a declarat vicepreşedintele Microsoft, David Porter.

Microsoft a precizat că magazinele închise în perioada pandemiei nu vor mai fi redeschise, însă grupul are intenţia de a pune la punct „Centre de experienţă Microsoft” la Londra, New Yotk Sydney şi la sediul central al companiei de la Redmond, statul Washington.

Grupul american nu a dezvăluit care este numărul de angajaţi afectaţi de această decizie dar a precizat că va constitui provizioane în valoare de 450 milioane de dolari pentru a acoperi devalorizarea activelor.

Compania Microsoft este listată pe bursa americană,

unde a atins recent o valoare de piaţă de peste un trilion de dolari. Microsoft dezvoltă, produce, licențiază și face întreținerea la o gamă largă de servicii în principal legate de calculatoare.

Fondată la 4 aprilie 1975, Microsoft a avut la început scopul să dezvolte și să vândă interpreterul BASIC pentru calculatorul Altair 8800. Compania a fost fondată de către Bill Gates și Paul Allen, după ce, cu 3 ani în urmă, aceiași înființaseră compania Traf-O-Data, cu care însă nu au avut succesul scontat.

Directorul general este în momentul de față Steve Ballmer. În decursul anilor Microsoft a devenit din ce în ce mai mare: la mijlocul anilor 1980 domina piața cu sistemul de operare MS-DOS, care a fost apoi urmat de Windows.

De asemenea Microsoft domină piața cu pachetul de software birotic Microsoft Office.