Statele Uniunii Europene l-au nominalizat oficial pe spaniolul Josep Borrell ca viitor şef al diplomaţiei europene după ce Federica Mogherini va părăsi funcţia la sfârşitul lunii octombrie, a anunţat luni Consiliul European, scrie Agerpres. Consiliul l-a numit oficial pe ministrul spaniol de Externe după ce a primit unda verde din partea preşedintei alese a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 26 iulie, a declarat luni un purtător de cuvânt la Bruxelles.

Pentru ca să-şi asigure mandatul, care va dura până la sfârşitul lunii octombrie 2024, Josep Borrell trebuie mai întâi să primească aprobarea Parlamentului European, împreună cu toţi noii membri ai Comisiei. Denumirea completă a postului este Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.

Socialistul Borrell a ocupat funcţia de ministru de Externe în cabinetul prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez din iunie 2018. Economistul, în vârstă de 72 de ani şi educat la Universitatea Stanford, a fost implicat în politica spaniolă de la sfârşitul anilor 1970 şi a deţinut o serie de posturi diferite. Josep Borrell are experienţă şi în afara politicii spaniole. El a condus Institutul Universitar European de la Florenţa din 2010 până în 2012 şi a fost preşedinte al Parlamentului European în perioada 2004-2007. În timp ce Borrell este originar din Catalonia, el este un adversar neclintit al secesiunii regiunii, o temă foarte sensibilă în politica spaniolă.