Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a pus recent în dezbatere un proiect de lege care îi pune în alertă pe toți cei care au telefoane mobile. Este vorba de un nou număr de urgență care va apărea în curând. Cel are va apela noul număr de urgență, respectiv 114, va transmite automat datele de localizare a telefonului mobil.

Măsura introducerii unui nou număr de urgență se regăsește într-un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului, document ce a fost publicat în dezbatere publică pe website-ul MCSI și care are nevoie, pentru a se putea aplica, de adoptarea la Guvern și de publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit inițiativei, acest număr alături de cel 112 va ajuta la rezolvarea situațiilor ce implică intervenții urgente.

Noul număr de urgență va recepționa de la telefonul unei persoane mesaje ce conțin informații de localizare a respectivului terminal telefonic. Mesajele se vor trimite automat către numărul unic 114, fără ca deținătorul telefonului să fie nevoit să facă ceva, iar costurile legate de transmiterea acestor mesaje vor fi suportate de către operatorii de telefonie mobilă, nu de proprietarul telefonului.

Informațiile de localizare reprezintă, de fapt, date ce conțin poziția geografică a unui telefon mobil, respectiv latitudinea și longitudinea. Datele personale colectate prin intermediul numărului de urgență 114 vor fi prelucrate respectând prevederile Regulamentului general privind protecția datelor sau, după cum mai este cunoscut, GDPR. Propunerea legislativă vizează îmbunătățirea preluării și gestionării informațiilor de localizare a telefoanelor ce apelează serviciile de urgență și creșterea gradului de precizie a localizării persoanelor aflate în situații critice sau de urgență.