Măsura anunțată de Guvern în privința supraimpozitării pensiilor mari, aduce critici dure executivului condus de Viorica Dăncilă. Magistrații consoderă că, dacîă se aplică și lor, această decizie nu face decât să șunteze independența justiției și să încalce deciziile Curții Constituționale.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ pe proiectul care intenționează să impoziteze pensiile mari.

„Ignorând aceste garanţii constituţionale şi opinia constant exprimată de Consiliu, puterea executivă a înaintat proiectul de act normativ privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prin care se elimină în mod flagrant, prin mijloace fiscale mascate sub forma unei suprataxe pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă, pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, încălcând astfel fără reţinere independenţa obiectivă a magistraţilor din această perspectivă”, precizează CSM.

Menționăm că Guvernul a pregătit un proiect de OUG prin care intenționează să impoziteze suplimentar pensiile. Concret, pentru pensiile de peste 7.000, dar pânî în 10.000 de lei, se va aplica un impozit de 30% pe partea carea depășește plafonul de 7.000 de lei. Pentru cele peste 10.000 de lei, se va aplica un impozit de 50% pe partea care sare de plafon. Magistrații au printre cele mai mari pensii din România, susținute nu atât de nivelul de cotizație din anii de muncă, cât din cotizațiile tuturor celorlalți participanți.