Potrivit Reuters, joi, liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a numit noi şefi ai Serviciului de informaţii, ai Consiliului de securitate şi ai Comitetului de stat pentru control.

Decizia a fost luată pe fondul protestelor masive împotriva sa declanşate după alegerile prezidenţiale din 9 august, relatează agerpres.

De peste trei săptămâni în Belarus au loc proteste cotidiene. Lukaşenko susţine că a câştigat cu un rezultat covârşitor scrutinul prezidenţial din 9 august, dar opoziţia este convinsă că votul a fost fraudat masiv pentru ca liderul de la Minsk, aflat la putere deja de 26 de ani, să obţină încă un mandat, al şaselea.

Refugiată în Lituania, reprezentanta opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, care s-a plasat pe poziţia secundă conform rezultatelor oficiale ale scrutinului, intenţionează să facă lobby pentru a obţine sprijin din partea ONU şi a Consiliului Europei, în vederea unei tranziţii paşnice a puterii în Belarus.

Potrivit reprezentanţilor săi, Tihanovskaia se va adresa vineri membrilor Consiliului de Securitate al ONU, iar în 8 septembrie Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Recent, reprezentanţi ai societăţii civile belaruse au creat un consiliu de coordonare, pentru a sprijini tranziţia de putere. Acest consiliu cere demisia lui Lukaşenko, eliberarea tuturor deţinuţilor politici şi organizarea unor alegeri libere şi corecte în Belarus.

O baltă de sânge

În același timp, liderul de la Minsk continuă cu amenințări.

Acesta a avertizat că în cazul în care opoziția din Belarus obține puterea, a avea loc o baie de sânge. Totodată, acesta a mai precizat că va urma un scenariu similar cu cel din Ucraina, în care țara va fi divizată și va porni un război civil, notează digi24.

„Vreau să protejez ce am creat timp de 25 de ani, un sfert de secol, cu mâinile noastre. Am ridicat țara din ruine, din cenușă, mii și milioane de oameni mă susțin.

Știu că dacă ei (n.r.- opoziția) vin la putere, vor distruge tot, vor începe să ucidă oameni și copiii acestora. Aceasta nu va fi lustrație, așa cum spun unii. Va fi o baie de sânge. Ce s-a întâmplat în Ucraina va părea o plimbare în parc”, a spus liderul de la Minsk.

Lukasenko este ținta unei ample mișcări de contestare în țara sa iar unele țări europene l-au inclus pe lista neagră.