Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat că în prezent, un grup de lucru elaborează două programe pilot care ar permite organizarea de spectacole în spaţii închise la Opera Naţională Bucureşti şi la Teatrul Naţional Bucureşti.

Decizia ministrului vine după ce în Spania şi Olanda au fost implementate astfel de programe după izbucnirea pandemiei. Totodată, ministrul susține că în cadrul spectacolelor organizate de cele două instituţii de cultură vor putea participa persoanele vaccinate, cele care au trecut prin boală şi pot face dovada că au dezvoltat anticorpi sau persoanele care prezintă un test negativ de COVID.

În ceea ce privește locațiile, potrivit ministrului, cele două instituții au toată infrastructura necesară pentru respectarea normelor, adică a distanțării sociale.

„În primă fază am luat în calcul un program pilot doar pentru zona concertelor în colaborare cu Opera Naţională din Bucureşti, dar vă anunţ în premieră că avem în vedere şi un program pilot pe componenta de teatru indoor şi vom implica în acest sens Teatrul Naţional Bucureşti, deja am purtat discuţii în acest sens şi cu domnul Caramitru.

Cele două instituţii, atât Opera Naţională cât şi Teatrul Naţional au infrastructura necesară pentru a putea implementa normele şi pentru a putea evalua şi monitoriza efectele acestor norme se sănătate pe care le vom elabora şi reglementa normativ ulterior”, a declarat Bogdan Gheorghiu .

Când se va lua o decizie

Ministrul a precizat că după data de 5 aprilie va fi trasă și o concluzie. Totodată, Bogdan Gheorghiu a mai adăugat că autoritățile din România au văzut aplicarea acestor măsuri în Spania și Olanda, unde oamenii au putut participa după ce s-au testat, iar contravaloarea testului şi preţul măştii de protecţie a fost incluse în tariful biletului de intrare.

Bogdan Gheorghiu a vorbit și despre proiectele care ar urma să fie implementate împreună cu Opera Naţională şi cu Teatrul Naţional din Bucureşti. Mai exact, potrivit acestuia, autorităţile iau în calcul ideea ca cei care doresc să participe la spectacole să fie vaccinaţi, să fi trecut prin boală şi să facă dovada că au dezvoltat anticorpi ori să se testeze înainte de spectacol.

„Vor fi testaţi doar cei care nu pot prezenta dovada vaccinării sau dovada faptului că au trecut deja prin boală şi s-au imunizat”, a menţionat ministrul Culturii.