Anul 2022 a venit rapid cu o nouă premieră pentru campania de vaccinare: s-a depășit numărul de 8 milioane de persoane imunizate împotriva COVID-19. Totodată, numărul persoanelor care au făcut doza booster a ajuns la aproape 2,2 milioane.

În contextul în care s-a anunțat începutul valului al 5-lea în România, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a transmis că doza booster se va putea face la 4 luni în loc de 6 luni. Această măsură o să intre în funcțiune începând cu data de luni, 17 ianuarie. Motivația principală ține de sporirea protecției populației împotriva noului val și a noii tulpini, Omicron. Decizia sa a fost argumentată pe baza măsurilor luate de alte state europene, care permit acordarea dozei booster la 3 sau 4 luni după finalizarea schemei complete de vaccinare.

„Toate persoanele care au cel puţin patru luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să meargă să efectueze doza de booster, tocmai pentru a da posibilitatea de a completa schemele de vaccinare în momentul de faţă, pentru că datele ştiinţifice ne arată o protecţie sporită, o refacere – dacă vreţi – a eficienţei vaccinurilor faţă de infecţia cu varianta Omicron”, a transmis Valeriu Gheorghiță.

De ce 4 luni în loc de 6?

„Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte ţări europene. Majoritatea au ales două praguri: de trei luni sau de patru luni. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni, pentru că datele ştiinţifice ne arată că protecţia faţă de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare”, clarifică Valeriu Gheorghiță.

Această schimbare ia în calcul și copiii de peste 12 ani, cărora li se va putea fi administrată doza booster tot după 4 luni. Și persoanele care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson vor putea opta la booster, la cerere, același tip de vaccin. Totuși, recomandările specialiștilor sunt de a se administra un ser pe bază de ARN mesager, deoarece efectul imunogen ar fi superior.

Ministerul Sănătății a luat decizia de a permite vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani începând cu data de 26 ianuarie. Părinții care sunt interesați pot să-și programeze copiii de astăzi.