Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că a primit „garanţii ferme” de la ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, că se va opune vaccinării obligatorii pentru copii sau impunerii de restricţii care să ducă la acest lucru.

Medicamentele antivirale vor fi disponibile în farmacii

„Am avut astăzi o discuţie constructivă cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în cadrul căreia ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la felul în care urmează să demareze campania de vaccinare anti-COVID la copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, iar domnul ministru ne-a garantat că nu se vor face presiuni de niciun fel, nici în direcţia vaccinării obligatorii, nici în cea a impunerii de restricţii, aşa că părinţii din România pot fi liniştiţi. Decizia o vor lua doar în acord cu conştiinţa lor”, declară Marius Lulea, vicepreşedinte AUR, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, în cadrul întâlnirii de la Ministerul Sănătăţii, AUR a primit asigurări că medicamentele antivirale vor fi disponibile, în curând, în farmacii.

„Am subliniat necesitatea introducerii medicamentelor antivirale în farmacii şi am primit asigurări că Favipiravir, Paxlovid şi Molnupiravir vor fi disponibile, în curând, în farmaciile cu circuit închis şi deschis. Totodată, Ministerul Sănătăţii a susţinut că nu intenţionează să impună restricţii pentru categorii socio-profesionale ţintite, astfel cum se discută în spaţiul public. Nu în ultimul rând, am ridicat problema condiţiilor din spitale şi a nevoii de spitale noi, iar domnul ministru ne-a informat că urmează să fie iniţiată o procedură pentru a identifica judeţele cele mai vulnerabile din acest punct de vedere”, afirmă deputatul Sorin Muncaciu, medic şi membru în Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor.

Rafila nu consideră potrivită obligativitatea vaccinării

Amintim că, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, din punctul său de vedere, vaccinarea nu va fi obligatorie în România, menţionând că nu este potrivită obligativitatea în ţara noastră şi trebuie lucrat mai mult pe informarea cetăţenilor.

„Înţeleg preocuparea legată de stimularea vaccinării care este legitimă, pentru că eu în continuare sunt un om de sănătate publică şi ştiu destul de multe lucruri legate de vaccinare. Vaccinarea este extrem de importantă în momentul de faţă din alte motive decât a fost la începutul anului 2021. La începutul anului 2021 vaccinarea, în urma studiilor clinice, era recomandată pentru a opri transmiterea. În momentul de faţă, vaccinarea este recomandată pentru a evita cazurile grave şi pentru a evita decesele”, a afirmat duminică Rafila, la Antena 3.

El a adăugat că recomandă vaccinarea mai ales categoriilor de risc, cu patologii cronice.