Acoperirea cheltuielilor pentru pensii în următorii ani vor costa Guvernul aproape 172,55 miliarde de lei, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat luni noua lege a pensiilor.

”Noua lege a pensiilor a fost promulgată astăzi de președintele Iohannis. Dacă în 2019 impactul bugetar este de 8,45 miliarde lei, peste trei ani impactul va fi de aproape 10 ori mai mare! Pentru a acoperi pensiile în următorii 4 ani, așa cum vor fi ele recalculate și majorate de noua lege, Guvernul, indiferent de coloratura lui politică, va trebui să găsească 172,55 miliarde de lei.

Adică, de peste patru ori bugetul cumulat al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Sau de peste cinci ori bugetul actual al Ministerului Educației Naționale. Sau de aproape 15 ori bugetul actual al Ministerului Transporturilor”, scrie USR într-un comunicat pe Facebook.

Potrivit USR este ”imposibil să ai un asemenea impact bugetar și să păstrezi pensiile speciale, ba chiar să le și înmulțești, prin ordonanță de urgență, așa cum a făcut Guvernul Dăncilă doar pentru a-i satisface pe baronii locali PSD.”

Noua lege a pensiilor a fost promulgată luni de președintele Klaus Iohannis. Aceasta prevede că punctul de pensie va crește treptat până în 2021, ca mai apoi din 2022 să fie calculate în funcție de un nou indice.

”Este imposibil să pretinzi că reformezi sistemul de pensii și că elimini inechitățile din sistem, așa cum au făcut PSD și ALDE, și să păstrezi pensiile speciale. Altfel, noua lege este doar o farsă de prost gust, orchestrată de coaliția PSD-ALDE doar pentru a atrage voturile pensionarilor.”

În tot acest timp Guvernul susține că sunt fonduri, ministrul Muncii asigurând ca sunt bani pentru pensii și acestea vor fi achitate la timp.