Un sondaj de opinie publicat luna trecută de Levada Center, o companie independentă de cercetare de piaţă, cu sediul la Moscova, a indicat pentru prima dată că majoritatea ruşilor şi-ar dori ca Guvernul lui Medvedev să fie demis imediat.

Putin are de ales: Se supune opiniei publice şi îl dă afara pe Medvedev, care a avut deseori rolul de ţap ispăşitor pentru problemele sociale şi economice ale Rusiei sau lasă guvernul să meargă în continuare clătinat, riscând o lovitură pentru propriul procent din sondaje.

 Popularitatea lui Vladimir Putin a scăzut, anul trecut, de la 80 la sută la 66 la sută, în timp ce procentul său de încredere (care se măsoară separat) a ajuns la doar 33 la sută, potrivit Vtsiom, o companie naţională de cercetare.  

 Nivelurile popularităţii lui Putin „vor creşte vertiginos” dacă îl va elibera din funcţie pe prim-ministru, spune Abbas Gallyamov, care se ocupa cu scrierea discursurilor la Kremlin şi care acum este consultant politic. „Oamenii vor căpăta încredere că situaţia poate fi rezolvată.” 

Însă preşedintele rus va trebui să-şi programeze exact mişcarea, a subliniat Gallyamov. „Acest instrument poate fi folosit o singură dată.”  

Analistul politic Tatiana Stanovaya a spus că, în cele din urmă, decizia lui Putin privind demiterea guvernului va fi mai degrabă influenţată de relaţiile personale, decât de opinia publicului. 

Cei doi au un trecut bogat. Prima dată s-au întâlnit la Leningrad-acum Sankt Petersburg-la începutul anilor ’90, când Putin era şeful Comitetului pentru Relaţii Externe al oraşului. Ulterior, Medvedev a condus prima campanile electorală a lui Putin, ajutându-l să câştige preşedinţia în 2000.  

 „El este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Putin şi există o înţelegere politică între ei, care-l ţine pe Medvedev în poziţia de al doilea cel mai puternic om din Rusia. Acest lucru nu are în niciun fel legătură cu procentele, responsabilitatea sau cu atitudinile societăţii faţă de autorităţi,” a spus Stanovaya.

  „Tandemul este încă în forţă, doar că într-o formă mai slăbită, conform Adevărul.ro.