Este haos deja în București după ce autoritățile au decis să suspende circulaţia tramvaielor liniei 41 timp de două luni. Această măsura a fost pusă în aplicare de sâmbătă, 29 iunie iar motivul este legat de realizarea unor lucrări la Podul Ciurel, staţia de metrou din Drumul Taberei şi la podul Grant.

Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Andrei Creci, a spus că pentru preluarea călătorilor vor fi introduse 50 de autobuze pe două linii navetă.

Oamenii sunt deja revoltați mai ales că în tramvaiul 41 încăpeau un număr de trei ori mai mare decât încap acum în autobuze iar timpul de așteptare era mult mai mic decât cel pe care îl petrec acum în stații. Spre exemplu, în tramvaliul 41 puteau intra până la 300 de oameni iar acesta venea în stație la cel mult la 2 minute la orele de vârf. În plus, nu se stătea la semafor și nu era afectat de ambuteiaje.

În ceea ce privește autobuzul, în acesta încap 100 de oameni, acestea nu vin vin foarte repede pentru că este ușor imposibil ținând cont sunt obligate să stea la toate semafoarele şi toate ambuteiajele din trafic.

Despre decizia de suspendare a tramvaielor a dat mai multe detalii directorul general al STB.

„În această vară se suspendă între 29 iunie şi 1 septembrie linia de tramvai 41 pentru a se realiza nişte lucrări la Podul Ciurel, la staţia de metrou din Drumul Taberei şi la Podul Grant, ele fiind avizate de către Comisia Tehnică de Circulaţie din Primăria Capitalei. Cei trei constructori au înţeles cât de important este ca lucrările să se facă cât mai repede şi concomitent, pentru a putea fi cât mai puţin suspendată linia 41 de tramvai”, a precizat Creci.

El a spus că se vor pune în circulaţie 50 de autobuze pentru preluarea călătorilor, pe două lunii navetă, respectiv 641 şi 642, iar dacă acestea nu vor fi suficiente se vor putea suplimenta.

„Se vor face două linii navetă de autobuz, una va fi 641, cu 30 de autobuze, care va funcţiona pe întreg traseul liniei 41, de la Ghencea până la Bulevardul Expoziţiei, iar cealaltă va fi 642 cu 20 de autobuze, care va asigura un aport de capacitate pentru tronsonul cel mai solicitat al liniei 41, adică între Drumul Taberei şi Podul Grant. Va fi o linie mai scurtă, dar exact pe zonele cu cea mai mare aglomeraţie zilnică. Din evaluările noastre aceste 50 de autobuze vor fi suficiente, dar în caz de nevoie ele pot fi suplimentate fără probleme”, a explicat şeful STB.

Astfel, traseul liniei de autobuze 641 va fi Ghencea- Braşov- Pasaj Lujerului, Virtuţii, Şoseaua Crângaşi, Podul Grant (aici în funcţie de cum vor evolua lucrările), Turda, Mareşal Averescu, Mărăşti şi B-dul Expoziţiei, iar cel al liniei 642, Valea Argeşului, Drumul Taberei – ramura de sud, Braşov, Pasaj Lujerului, Virtuţii, Crângaşi, breteaua de la Pasaj Grant, cu întoarcere fără staţionare pe Şoseaua Crângaşi.

„Dacă lucrările ne vor permite tehnic, vom băga în circulaţie un tramvai cu două capete de la Bulevardul Expoziţiei la Podul Grant, vom face şi acest lucru, dacă nu, vom suplimenta aceste linii navetă. Având în vedere cât de important este traseul liniei 41 în acest moment vom face tot posibilul ca autobuzele să aibă aer condiţionat şi confortul cetăţenilor să nu aibă de suferit”, a concluzionat directorul general al STB, Andrei Creci.

Constructorii celor trei lucrări de infrastructură sunt: Asocierea Max Bogl, Astaldi, Euroconstruct şi Tehnologica pentru zona Ciurel, Astaldi la Drumul Taberei pentru Metrorex şi Compania Drumuri Poduri Pasaje pentru lucrările la Podul Grant. Linia 41 de tramvai are o lungime de 8,5 kilometri (17 kilometri dus-întors) şi deserveşte zilnic în jur de 150.000 călători. Potrivit datelor Primăriei Capitalei, transmise la începutul lunii aprilie, pe linia 41 circulă în 36 de tramvaie ce asigură o capacitate maximă de 7.077 de călători pe oră pe un sens, însă pe perioada de vară, traseul liniei 41 este acoperit de 35 tramvaie cu o capacitate de 6.880 călători/h/sens.

În zilele de sărbători, acest traseu este acoperit de 25 tramvaie cu o capacitate de 5.188 călători/h/sens. ‘Măsura suspendării circulaţiei tramvaiului 41 pe traseul indicat este necesară pentru a fi efectuate lucrări la pasajul denivelat subteran Pod Grant, la podul hobanat peste Şoseaua Virtuţii şi la staţia de metrou Parc Drumul Taberei’, se anunța într-un comunicat de presă.

UPDATE:

Societatea de Transport Bucureşti (STB) suplimentează la 38 numărul autobuzelor care circulă pe linia 641, între Ghencea şi Piaţa Presei, şi reduce timpul de succedare la 3-4 minute în orele de vârf, din cauza aglomeraţiei create în prima zi de muncă după suspendarea liniei 41 de tramvai.