SFIDARE Chiar dacă se tem de evoluţia pieţei în 2009, comercianţii de maşini pregătesc o avalanşă de noutăţi pentru piaţa autohtonă. Vedetele incontestabile vor fi Renault Megane, Ford Fiesta, Opel Insignia şi Volkswagen Polo.

Criza prin care trece industria auto mondială nu pare să fi atins şi zona lansărilor de noi produse. Cel puţin deocamdată. În acest an, pe piaţa romånească vor sosi, rånd pe rånd, peste 60 de modele complet noi sau restilizări ale unor vehicule deja existente, care vor lăsa găuri adånci în bugetele celor care îşi pot permite încă să cheltuiască peste 10.000 de euro pentru un autoturism. Dacă se va păstra trendul din ultimele luni ale anului trecut, cånd preţurile au plonjat cu procente cuprinse între 5% şi 25%, 2009 poate fi unul dintre cele mai bune momente pentru a achiziţiona o maşină.

Start lansat în noul an

141-24233-3601toyotaiq.jpgÎncă din primele săptămåni ale lui 2009, avalanşa de lansări care stă să înceapă îşi face simţită prezenţa. În ianuarie, Toyota Romånia va include în oferta proprie noul Avensis, un model care a făcut furori încă de la prezentarea internaţională. După numai o lună va putea fi achiziţionat şi modelul i20 al coreenilor de la Hyundai, care încearcă să mai includă un vehicul între micuţul i10 şi actualul i30.

Din martie începe balul. Noul Golf de la Volkswagen primeşte cåţiva centimetri în plus şi devine Golf Plus, Kia lansează noul Soul, un model care diferă total de tot ce au arătat coreenii pånă acum, iar Toyota plusează şi cu iQ, un fel de Smart fortwo ceva mai spaţios. Fără îndoială însă că vedeta lunii martie va fi noul Mercedes Clasa E, o maşină cu care nemţii speră să îşi menţină poziţia de lider al segmentului în lupta cu Audi A6 şi BMW seria 5. În aceeaşi lună mai sunt anunţate intrările pe piaţă ale modelelor Audi S4 şi Citroën C4 by Loeb.

141-24232-3602opelinsignia.jpgPrimul trimestru al anului va mai include în listele concesionarilor încă 15 vehicule, dintre care cele mai importante se anunţă a fi Alfa Romeo MiTo, Ford Fiesta şi Ka, Mazda 3, Seat Exeo, BMW Z4, Citroën C3 Picasso, dar mai ales Opel Insignia, modelul care a primit titlul de „Maşina Anului în Europa“. Pentru luna mai se anunţă lansarea uneia dintre cele mai importante maşini din acest an: Renault Mègane, care va fi însoţit de varianta Mègane Coupé şi de fratele mai mare, Renault Laguna Coupé. De altfel, a cincea lună a anului pare a fi cea mai aglomerată în calendarul lansărilor de vehicule noi, alături de marca Renault fiind gata de a se prezenta clienţilor şi Mercedes E Coupé, Toyota Urban Cruiser, Volkswagen Golf GTI, Volvo S80 face-lift şi Chevrolet Cruze. Alte modele lansate în primăvară vor fi Audi A5 Cabrio, Mini Cabrio, Honda Civic şi Nissan Note, la care se va adăuga întreaga gamă Infiniti, ce va debuta pe piaţa romånească.

O vară liniştită

141-24234-3603renaultlagunacoupe.jpgLunile de vară din 2009 nu vor fi nici pe departe la fel de efervescente în privinţa prezentării de modele noi pe piaţa locală. Singurele noutăţi notabile vor fi Audi A4 Allroad, Peugeot 308 CC, Fiat Qubo şi cele două vehicule cu propulsie hibridă care fac deja furori în Occident: Toyota Prius şi Honda Insight. Alături de acestea, clienţii vor putea opta numai pentru cåteva vehicule care au suferit mici modificări la nivelul designului, aşa-numitele face-lifturi. Dintre acestea, se remarcă Mercedes S şi GL, Toyota RAV4 şi Seat Leon. Spre sfårşitul verii sau chiar în toamnă, nemţii de la BMW vor lansa pe piaţă o versiune hibrid a bolidului X6 aflat deja în topul cumpărătorilor pentru care criza financiară nu înseamnă mai nimic.

Toamnă bogată şi fără SIAB

141-24235-3604mercedeseklasse.jpgDupă cum majoritatea celor interesaţi de lumea automobilului ştiu, ediţia din 2009 a Salonului Internaţional de Automobile Bucureşti (SIAB) nu va mai avea loc. Obişnuiţi să prezinte publicului, cu acestă ocazie, o mulţime de noutăţi cu două, patru sau mai multe roţi, importatorii se văd acum nevoiţi să pună în vånzare o mulţime de noi vehicule fără a mai avea parte de expunere în cadrul unui eveniment care atrăgea la fiecare ediţie cåteva zeci de mii de potenţiali clienţi.

Lansările toamnei vor debuta în septembrie cu trei modele Audi – A5 Sportback, S5 Cabrio şi un face-lift pentru Q7 -, însă vedeta acestei luni va fi cu siguranţă noul Volkswagen Polo. Tot la începutul toamnei va intra pe piaţă şi un model cu un nume cel puţin ciudat. Este vorba despre Peugeot 206Ă, o maşină care va cumula atuurile modelelor 206 şi 207. Mai exact, va avea preţuri şi dotări similare cu cele ale deja bătrånului 206, dar va beneficia de un design mai modern, apropiat de cel al lui 207. Acelaşi constructor francez va lansa şi un crossover interesant, evoluat din conceptul Prologue, numit 3008. Toamna va continua cu prezentările unor modele precum Mercedes E Cabrio, Toyota LC 120, Volkswagen Golf Variant, Nissan Cube şi Skoda Yeti.

141-24236-3605peugeot308cc.jpgAlte vehicule care merită toată atenţia în acest an vor fi: Mitsubishi Colt şi Lancer Sportback, Skoda Superb Combi, Volvo C30 face-lift, Seat Ibiza Ecomotive, dar şi un nou MPV (Multi Purpose Vehicle) al coreenilor de la Kia. Nu trebuie uitat nici producătorul autohton Dacia, care va pune pe piaţă cåteva evoluţii ale modelelor existente şi va prezenta şi noul SUV, care va putea fi achiziţionat abia în 2010. Şi Ford va începe să livreze pe piaţa romåneacă actualul model Transit Connect, produs la Craiova.

2009 va fi la fel de ofertant ca şi anul trecut

141-24237-3606hondainsight.jpgAlături de noile vehicule care vor debuta în 2009, clienţii pot alege şi dintre cele peste 60 de vehicule lansate anul trecut. Dintre acestea se remarcă, fără îndoială, Dacia Sandero şi Loganul sedan restilizat, Fiat 500, Renault Laguna III, Symbol şi Koleos, Hyundai i10, Ford Kuga, Seat Ibiza, Honda Accord, Citroë  n C5, Volkswagen Golf şi Lancia Delta.

141-24238-3607mitsubishicolt.jpgAnul 2008 a marcat şi intrarea oficială pe piaţă a două mărci exclusiviste şi a consemnat deschiderea reprezentanţei oficiale a producătorului auto japonez Suzuki. Marca sport de lux Ferrari, reprezentată pe plan local de partenerul Forza Rossa, a debutat în Romånia în luna mai, iar brandul de lux Bentley a început să fie reprezentat oficial pe piaţa noastră de cel mai mare importator de pe plan local, Porsche Romånia, la sfårşitul lunii septembrie.