Cheltuielile de consum din România au scăzut în trimestrul patru din 2012 cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, după un avans anual de 1% înregistrat în trimestrul al treilea. Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe utilizează datele ajustate privind tranzacţiile pe carduri Visa pentru a furniza un indicator solid privind cheltuielile de consum totale realizate cu orice mijloc de plată. Având în vedere că 1 din 6,75 euro se cheltuieşte în Europa pe un card Visa, Barometrul oferă o imagine completă asupra situaţiei cheltuielilor de consum.

Cheltuielile de consum la nivelul celor 27 de state membre UE au continuat să scadă în trimestrul patru, dar s-au majorat în trei dintre cele mai mari cinci economii, ceea ce a susţinut temperarea ritmului scăderii. În pofida reducerilor înregistrate în trimestrul al treilea din 2012, cheltuielile de consum au crescut în termeni anuali cu 1,3% în Franţa şi cu 2,1% în Marea Britanie. Cheltuielile de consum din Germania au continuat să-şi consolideze avansul raportat în trimestrul trei şi au crescut în ultimele trei luni din 2012 cu 2,6% faţă de perioada similară din 2011.

La polul opus, cheltuielile de consum din Italia şi Spania, state care completează topul celor mai mari cinci economii din UE, şi-au accelarat ritmul scăderii în trimestrul patru din 2012 (-7,6% şi, respectiv, -6,5%). Portugalia şi Grecia au continuat să înregistreze scăderi ale cheltuielilor de consum (-7,4% şi, respectiv -2,0%), însă declinul s-a temperat comparativ cu trimestrul al treilea.

"Cheltuielile de consum din UE au avut în 2012 o evoluţie slabă, în condiţiile în care au înregistrat scăderi în termeni anuali în trei dintre cele patru trimestre. Cu toate acestea, cheltuielile au încheiat anul 2012 cu o evoluţie în sensul pozitiv şi s-au situate aproape la acelaşi nivel ca în 2011. Revenirea pe creştere a cheltuielilor de consum în multe dintre cele mai mari economii din UE este un indicator binevenit şi sperăm să vedem continuare acestui trend şi în 2013", a declarat Philip Symes, director financiar al Visa Europe.

"Cheltuielile de consum din România au început să scadă în trimestrul patru din 2012, cu 1% faţă de aceeași perioadă a anului precedent, după un avans anual de 1% înregistrat în trimestrul al treilea. România este direct conectată la statele europene prin exporturi şi este normal ca declinul înregistrat în medie de cheltuielile de consum din economiile europene timp de trei trimestre consecutive să se resimtă, cu un anumit decalaj de timp, şi pe piaţa locală. Cu toate acestea, sperăm să vedem cât mai curând efectele îmbunătăţirii evoluţiei cheltuielilor de consum din unele economii ale UE cu care România are relații comerciale strânse, precum Germania sau Franţa", a adăugat Cătălin Creţu, director general România, Visa Europe.