Totuși, unii consultanți fiscali se așteaptă ca firmele de dimensiuni mici, care au debite restante, să opteze pentru acest sistem pentru a beneficia de facilitățile oferite de stat. Un avantaj fiscal este aplicarea unui impozit pe profit de 5% pentru trimestrul IV al acestui an și anularea penalităților în măsura în care sumele de TVA sunt achitate.

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că firmele care optează să aplice sistemul începând de mâine vor beneficia de conturi gratuite deschise la Trezoreria Statului şi că vor putea obţine extrasele de cont şi online.

Guvernul a adoptat instituirea plăţii defalcate a TVA, opţional de la 1 octombrie 2017 şi obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Totuși, senatorii din Comisia de Buget-Finanțe au amendat legea în sensul aplicării sistemului obligatoriu doar pentru companiile care au relații comerciale cu statul. Proiectul adoptat de senatori urmează a fi dezbătut în plenul Senatului, apoi să fie transmis la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Întregul mediu de afaceri s-a revoltat împotriva introducerii plății defalcate a TVA. Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) a susținut că singurul impact va fi cel al inducerii de costuri suplimentare greu de suportat, îndeosebi de Întreprinderile Mici și Mijlocii (cu capital autohton). Activitatea suplimentară impusă firmelor va duce la scăderea productivității companiilor în mod nejustificat.

Producătorii de materiale de construcții consideră că sistemul va perturba grav funcţionarea companiilor care desfăşoară activităţi de producţie.

„Doar cine nu a lucrat într-o companie de producţie nu poate înţelege cât de mult vor fi afectate procesele de cumpărare, vânzare (către persoane fizice şi juridice), de acordare a discounturilor, de punere pe piaţă şi recuperare a ambalajelor reciclabile şi de menţinere a unui cash-flow pozitiv“, se mai precizează într-un comunicat al patronatului PRO BCA.

Producătorii de materiale pentru construcţii propun ca plata defalcată a TVA să fie opţională şi pe parcursul anului viitor, pentru a se putea face o evaluare a funcţionalităţii sistemului de colectare.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are sistemele informatice învechite, nu au fiabilitate, şi nu are capacitatea să implementeze plata defalcată a TVA, a declarat Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM.