Incepand de maine, 1 octombrie 2008, abonatii furnizorilor de servicii de telefonie fixa vor putea fi apelati doar prin formarea intregului numar national de 10 cifre (prefix + numar local), pentru toate apelurile locale sau nationale.

Apelurile catre numerele de telefon fix formate fara prefix nu mai functioneaza. Daca pana in prezent cei care formau numarul fara prefix erau avertizati ca numarul are un nou format, incepand de maine, vor fi doar informati printr-un mesaj ca numarul pe care l-au format nu este alocat sau vor primi tonul special pentru numere inexistente.

Atat numarul unic pentru apeluri de urgenta – 112, cat si numerele de telefonie mobila isi vor pastra formatul actual.

S-a modificat si formatul numerelor scurte, aparand o diferenta clara intre numerele pentru servicii de interes public la nivel national si numerele prin care se furnizeaza servicii de interes general la nivel local. Primele sunt formate acum din patru cifre prin adaugarea cifrei 1 inaintea numarului vechi (958 a devenit 1958), iar cele din urma primesc prefixul judetean si sunt formate astfel din 7 cifre (982 a devenit 0232982 in judetul Iasi).

Inchiderea Planului National de Numerotatie (PNN) este o cerinta europeana la care Romania trebuia sa se alinieze. Pana la inchiderea PNN utilizatorii romani de telefonie fixa foloseau mai multe moduri de formare a numerelor, lucru care crea confuzii si mentinea un avantaj al furnizorului care putea oferi numere formate din sase si sapte cifre, in detrimentul furnizorilor ai caror abonati formau numarul intreg de zece cifre. Prin inchiderea PNN si uniformizarea numerelor de telefon a mai fost eliminata o bariera din calea liberei concurente de pe piata de comunicatii electronice.

Sursa:  Autoritatea Nationala pentru Comunicatii