Pentagonul are un plan pentru distrugerea apărării celui mai puternic avanpost european din Rusia, afirma, încă din 2019, un comandant american.

Cea mai mare teamă a lui Putin

Exclava rusă din Kaliningrad, aflată între Polonia și Lituania, este geografic separată de restul Rusiei. Și este dotată cum trebuie cu rachete de apărare S-300 și S-400, rachete anti-nave Oniks și rachete balistice Iskander.

Din Kaliningrad, Rusia poate amenința practic aeronavele, navele și forțele terestre NATO în toate direcțiile.

Forțele SUA afirmă că știu cum să spargă Kaliningradul. Generalul Jeff Harrigan, comandantul forțelor aeriene americane din Europa, a declarat: „Ne antrenăm în acest sens. Ne gândim mereu la aceste planuri și, dacă ar fi necesar vreodată, vom fi gata să executăm”.

Generalul nu a dat detalii despre planul de atac. „Dar poziția unică a Kaliningradului, între Polonia și Lituania, departe de restul Rusiei, o face o țintă extrem de expusă”, consideră experții militari.

Potrivit lui Harrigian, enclava rusă ar putea fi ținta principală pentru ceea ce planificatorii Pentagonului numesc „multi-domain operations”. Un mod fantezist de a spune că forțele vor ataca simultan din aer, pe uscat, pe mare și în ciberspațiu.

Hackerii, rol important

Hackerii ar putea perturba rețelele de comunicații. Bombardierele, navele și submarinele ar putea lovi rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune. Forțele terestre ar putea ataca cu rachete, iar avioanele de luptă și bombardierele stealth ar putea pătrunde în apărarea rusă pentru a arunca bombardiere ghidate de GPS.

O posibilă parte a planului Pentagonului de ataca Kaliningradul a fost devoalată când Forțele Aeriene SUA au simulat în 2019 un atac cu rachete de croazieră asupra enclavei. Atacul a făcut parte din desfășurarea a cinci bombardiere B-52 de la baza forțelor aeriene Barksdale din Louisiana, în Regatul Unit.

În ultimii ani, Moscova a consolidat apărarea Kaliningrad-ului. Brigada de rachete deține zeci de lansatoare, vehicule de comandă și întreținere și alte vehicule de sprijin. Noua rachetă Iskander-M poate transporta un focos convențional sau nuclear până la peste 400 km distanță.

În enclavă au fost aduse anul trecut și zeci de tancuri noi T-72B3M , o corvetă navală echipată cu rachete de croazieră şi un număr neprecizat de avioane de vânătoare Suhoi SU-30SM.