Arsenic– este una dintre cele mai dăunătoare chimicale găsite în ţigări, care mai este folosită şi pentru a otrăvi şobolanii. Un fumător inhalează zilnic de zece ori mai mult arsenic decât un nefumător. Poate cauza cancer, la fel de bine cum poate să afecteze inima şi vasele ei de sânge.

Benzen-Benzenul este folosit pentru producerea multor chimicale, inclusiv petrol. Acesta poate cauza cancer, în mod deosebit leucemie. Între 10 si 50% dintre decesele din cauza leucemiei sunt produse de fumat.

Cadmiu- Este un element chimic utilizat în fabricarea bateriilor. În afară de faptul că poate cauza cancer, cadminul este cunoscut pentru efectele dăunătoare asupra rinichilor şi învelişului arterelor.

 

Nicotina- Din cauza acestei substanţe ţigările dau dependenţă, care este asemănătoare cu dependenţa dată de cocaină sau heroină. Cum este la fel de nocivă precum celelalte droguri, nicotina este cea care te face să ai impresia că nu te poţi lăsa de fumat.

De asemenea, găsim cianura în ţigări şi insecticidul interzis numit DDT.

Acestea ar fi cele mai dăunătoare substanţe pe care le conţine o ţigară. Pe lângă acestea, mai sunt şi următoarele: butadiena, hidrocarburi aromatice policiclice (care afecteaza ADN-ul), nitrozaminele specifice tutunului, acroleina si acetaldehida, cianura de hidrogen, monoxid de carbon, oxid de azot, amoniac si alte chimicale, regasite in cantitati mai mici.

O problemă majoră a ţigărilor este că ele conţin sute de alte ingrediente, nu numai cele naturale din planta de tutun, ceea ce complică acest lucru şi mai mult este că respectivele chimicale, atunci când ard, formează alte chimicale care au şi ele efecte nocive asupra sănătăţii”, adeclarat medicul Luz Claudio, citat de Mediafax..