Având în vedere că 2012 a fost un an al expansiunilor agresive, ”un mare test/risc pentru FMCG va fi păstrarea unui echilibru între toate investiţiile realizate şi consumul care chiar dacă nu va cunoaşte o scădere la fel de accentuată, sigur nu va avea o creştere notabilă”, explică Adrian Comăneci. Unul dintre principalele riscuri se menţine de la an la an este capcana politicii de preţ, adaugă el.

”Este o tactică devenită tradiţională care nu mai este atât de aplicabilă pentru mişcările care au acum loc pe piaţa de retail FMCG. Politica preţurilor mici poate deveni distructivă pe termen lung, punând în pericol profitabilitatea, capacitatea de extindere către alte zone şi potenţialul de inovaţie strategică. De aceea, recomandarea noastră este de a miza şi pe crearea de noi servicii în concordanţă cu nevoile consumatorilor care au devenit din ce în ce mai informaţi”, spune Comăneci.

Consultanții de la Contrast Management-Consulting indentifică și ale ”riscuri” pentru retailul modern în 2013:

• Deși o oportunitate, diversificarea obiceiurilor de consum poate reprezenta și un risc pentru companiile cu o inerție destul de mare. Menținerea unui model tradițional fără o analiză atentă a competiției în fiecare pas, nu doar în indicatorii clasici de performanță economică (cifră de afaceri, număr angajați, profitabilitate, cotă de piață) poate conduce destul de facil la supraevaluarea poziției pe o piață în care volumul nu este neapărat un mod de a prezice performanța pe termen lung.

• Continuarea crizei creditelor și în 2013 va impune dificultăți financiare retailerilor. Astfel, consolidarea strategiei de gestionare a cash flow-ului, de întărire a relației cu furnizorii și de gestionare eficientă a stocurilor vor face diferența.

• Creșterea prețului materiilor prime pe piețele internaționale reprezintă un alt factor căruia jucătorii acestei piețe ar trebui să îi acorde maximum de atenție. Reevaluarea lanțului de producție prin includerea partenerilor locali ar putea astfel să constituie un avantaj competitiv pe piață.

Până în 2020, retailul ar urma să crească până la 26 de miliarde de euro, adică un plus de aproape două treimi faţă de 16 miliarde de euro nivelul actual, arată un studiu al Oxford Economics, citat într-un raport al firmei de consultanţă Contrast Management-Consulting.

Deocamdată însă, suma medie cheltuită de un român în retail este încă la mai puțin de jumătate din media europeană (46%), arată calculele Contrast, pe baza datelor de la European  Intelligence Unit.

Magazinele tradiţionale, de tip alimentară şi chioşc, domină comerţul local ca număr de unităţi, cu un total de circa 74.000, în timp ce comerţul modern (cash&carry, hipermarketuri, supermarketuri şi magazine de tip discount) numără aproape 1.000 de spaţii.