John Schindler, editorialist pe probleme de securitate naţională al publicaţiei New York Observer, scria sâmbătă: "Jihadiștii cu arme de calibru au fost prinşi în Franța în 1995 … nu am nicio idee de ce cineva ar fi surprins de oroarea de vineri seara."

Atacatorii au folosit vineri arme şi bombe în mai multe locuri din Paris, inclusiv la Stade de France și la sala de concert Bataclan, unde o situatie de violenţă extremă și luare de ostatici s-a soldat cu moartea a aproximativ 89 de persoane. Cei 8 atacatorii au murit – 7 după ce s-au sinucis detonând explozibilii pe care îi avea asupra lor, potrivit Reuters – iar autoritățile sunt acum în căutarea complicilor lor.

ISIS – de asemenea, cunoscut sub numele de Statul Islamic și Isil – a numit Parisul "capitala prostituției" într-o declarație, asumându-şi responsabilitatea pentru atac. Grupul terorist precizat de asemenea că Franța și "toate neamurile asemănătoare" se află "în partea de sus a listei țintelor Statului Islamic."

Sub conducerea președintelui Francois Hollande, Franța a lansat primele lovituri aeriene împotriva ISIS în Siria, în luna Septembrie. Țara este, de asemenea, o țintă a grupărilor extremiste similare.

Martorii de la Bataclan au declarat că teroriştii au strigat în limba franceză, "Ceea ce se întâmplă este din cauza tuturor daunelor produse de Hollande musulmanilor din întreaga lume", potrivit The New York Times. Un alt martor a confirmat acest lucru pentru CNN, precizând că atacatorul vorbea ca un nativ francez.

Oficiali ai Poliției franceze au declarat pentru Associated Press că autoritățile l-au identificat pe unul dintre atacatorii sinucigași ca pe "un tânăr francez vizat în trecut pentru legături cu o activităţile extremiste islamice."

Will McCants, expert în extremism și autor al recentului volum "Apocalipsa ISIS ", a declarat pentru Business Insider că atacul ar fi putut fi un avertisment ca Franța să înceteze atacurile aeriene în Siria.

"Națiunea care este cel mai mare dușman al ISIS" este Statele Unite", a spus McCants. <span title="" and="" you="" would="" have="" to="" expect="" that="" [the="" us]="" be="" at="" the="" very="" top="" of="" their="" list="" targets.="" but="" it's="" also="" difficult="" get="" operatives="" into="" this="" country.""="">"Și va trebui să ne așteptăm ca SUA să fie foarte sus pe lista lor de ţinte. Dar este, de asemenea, foarte dificil să obțină agenți în această țară."