Bitdefender a intrat cu Antivirus Free Edition pe o piaţă dominată de jucători precum Avira, Avast şi AVG. Majoritatea utilizatorilor de internet din ţară se orientează în principal către aceste soluţii de securitate atunci când caută o metodă gratuită de protecție a datelor.

Cu ce se deosebeşte Bitdefender Antivirus Free Edition de aceste soluţii? “În primul rând soluţia noastră are cea mai bună rată de detecţie, obţinând punctajul maxim la protecţia sistemului în testele independente AV-Test, nu afişează tot felul de mesaje publicitare, este mult mai rapidă şi oferă scanarea inteligentă”, potrivit lui Alexandru Bălan, senior product manager la Bitdefender.

“În ceea ce priveşte scanarea inteligentă, noi  vedem acest lucru ca un foarte mare beneficiu. Autoscan verifică zonele critice ale sistemului după fiecare update, iar o dată pe săptămână tot sistemul. Interesant este că utilizatorul nu simte acest lucru, ci se trezeşte pur şi simplu cu un mesaj că cei 2-3 TB de informaţii pe care îi are au fost scanaţi. Scutul antivirus evită verificarea repetată a fişierelor curate, reducând astfel la minim amprenta produsului în sistem,” adaugă Bălan.
 
Bitdefender Antivirus Free Edition  funcţionează complet autonom, fără să încarce utilizatorul cu mesaje inutile și fără să aibă nevoie de confirmări, luând de unul singur deciziile optime pentru securitatea calculatorului. Motoarele de scanare se autocalibrează pe măsură ce sunt folosite, în așa fel încât impactul asupra sistemului să fie minim.

“În prezent, Bitdefender Antivirus Free Edition este descărcat de 5.000 de ori pe zi, iar până la finele anului estimăm, că se va trece de 100.000 de descărcări”, potrivit lui Bălan.

Spre deosebire de versiunea platită, Bitdefender Antivirus Free Edition nu oferă protecţie Firewall, nu are funcţie de control parental şi filtru anti-spam.
Specificaţii minime

Bitdefender Antivirus Free Edition nu funcţionează pe sistemele care rulează Windows XP Service Pack 2 sau mai jos. Antivirusul are nevoie de minimum 512MB RAM, 1GB spaţiu liber pe hard disk. Bitdefender Antivirus Free Edition este disponibil gratuit doar în România. “S-ar putea să îl lansăm şi pe alte pieţe unde nu suntem prezenţi”, a spus Bălan. Săptămâna viitoare, Bitdefender va lansa o nouă versiune BitDefender Mobile Security pentru smartphone-urile Android, însă Bălan nu a vrut să ofere mai multe informaţii.