Aproape toată lumea folosește ulei când gătește, dar recomandările privind anumite uleiuri, care ar fi mai sănătoase decât altele, se schimbă mereu și ne pun în dificultate. Ce ulei ar trebui să alegem atunci când vrem să punem în balanță beneficiile pentru sănătate? Acest site arată care sunt diferențele dintre cele mai populare uleiuri: uleiul vegetal și uleiul de măsline.

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline este obținut prin extragerea uleiului din măsline întregi. Se face fie prin extracție mecanică, fie prin extracție chimică, iar tipul de extracție joacă un rol major în gustul și valoarea nutritivă a produsului finit. Uleiul de măsline extravirgin este considerat presat la rece dacă temperatura sa în timpul extracției rămâne sub 122 de grade Fahrenheit.

Pe lângă uleiul de măsline extravirgin, puteți găsi și soiuri de ulei de măsline obișnuite, „pur” sau „light”. Aceste variante sunt produse cu substanțe chimice sau căldură. Uleiul de măsline este un ingredient de bază al renumitei diete mediteraneene. Și nu uitați: uleiul de măsline extravirgin conține mai mult de 30 de compuși fenolici diferiți, un grup de fitochimice cu acțiuni anti-inflamatorii.

Beneficiile uleiului de măsline

Uleiul de măsline este asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate. Acidul oleic, principalul acid gras din uleiul de măsline, este o grăsime mononesaturată care poate reduce inflamația, poate scădea nivelul de colesterol LDL (dăunător), crește nivelul de colesterol HDL (sănătos), scade tensiunea arterială, reduce riscul de boli cardiovasculare și sprijină funcția neurologică.

Uleiul de măsline conține și alți compuși bioactivi care oferă beneficii suplimentare organismului. Este bogat în fenoli și fitosteroli, care au proprietăți anti-inflamatorii, antimicrobiene și antioxidante. Capacitatea antioxidantă a acestor compuși bioactivi poate fi de ajutor în reducerea riscului de boli cardiovasculare, cancerului, diabetului și inflamației.

O lingură de ulei de măsline conține:

Calorii: 119
Grăsime totală: 13,5 grame
Grăsimi saturate: 1,86 grame
Grăsimi polinesaturate: 1,42 grame
Grăsimi mononesaturate: 9,86 grame
Vitamina E: 1,94 miligrame

Uleiul de floarea-soarelui și uleiul de semințe de in

Uleiul vegetal este mai rafinat decât uleiul de măsline și, din această cauză, sunt mai mulți pași implicați în proces. Majoritatea uleiurilor vegetale se obține prin extracție chimică. Aceasta implică, de obicei, încălzirea semințelor și amestecarea lor cu un solvent numit hexan.

Uleiul de floarea-soarelui este bogat în grăsimi nesaturate și sărac în grăsimi saturate. Cercetările arată că alegerea uleiului de floarea-soarelui, mai degrabă decât a unui ulei bogat în grăsimi saturate, poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului LDL și a trigliceridelor. Ca și uleiul de sâmburi de struguri, o lingură de ulei de floarea soarelui este o sursă excelentă de vitamina E, conform USDA. Uleiul din semințe de in este, de asemenea, o sursă excelentă de acid alfa-linolenic, o formă de acizi grași Omega-3”. Uleiul de semințe de in poate ajuta la reducerea simptomelor artritei, potrivit Fundației pentru artrită. Conține acizi grași Omega-6, care sunt importanți pentru sănătate.