Asta nu înseamnă că mersul pe jos este întotdeauna lipsit de probleme. În cazul în care mergem mai mult pe jos, putem avea dureri musculare la fel de puternice ca după o sesiune de antrenament de forță. De asemenea, ne putem trezi cu alte dureri, cum ar fi cea de șolduri, potrivit Stylist.co.uk.

Mersul pe jos este considerat tot mai mult o formă de activitate fizică accesibilă tuturor. Este sigur, simplu și nu necesită o anumită practică, iar beneficiile pentru sănătate sunt numeroase. Dar, la un moment dat, am putea să ne confruntăm cu dureri ale șoldurilor.

Experți în sănătatea mușchilor și articulațiilor spun care sunt principalele motive comune pentru care mersul pe jos poate provoca astfel de dureri.

1. Mergem prea mult, pe distanțe prea mari

Dacă am treut brusc de la plimbări de 30 de minute prin cartier la o plimbare tip maraton, corpul va începe să se simtă inconfortabil. „Oamenii pot resimți o durere dacă au avut o creștere bruscă a duratei de mers”, spune Yasmin Milne, kinetoterapeut la Pure Sports Medicine. „Asta se datorează faptului că mușchii și articulațiile sunt împinse dincolo de capacitatea pe care o pot tolera”.

Mersul pe jos poate fi de intensitate mai mică, dar distanțele lungi sunt dure pentru corp, indiferent de viteză sau impact. „Asigurați-vă că vă odihniți și că vă recuperați între plimbări și încercați să nu vă creșteți încărcătura totală săptămânală”, adaugă Milne.

2. Mergem cu un pas prea mare

Dacă avem dureri în partea din față (sau anterioară) a șoldului atunci când mergem, s-ar putea să se datoreze tehnicii. Milne spune că „cineva care merge cu o lungime a pasului prea mare pentru ceea ce poate tolera șoldul poate provoca durere”.

Într-o lucrare din 2010, cercetătorii de la Universitatea din Boston au descoperit că oamenii care merg cu o extensie mai mare a șoldului au o durere de șold mai acută decât cei care merg cu un pas mai mic. Ei au descoperit că atunci când șoldul se extinde cu două grade în plus peste unghiul său maxim de extensie, există o creștere cu 24% a forței care se deplasează prin articulația șoldului.

„Reducerea lungimii pasului și a ritmului de mers poate reduce presiunea exercitată pe șold”, spune Milne.

3. Mergem pe teren accidentat

Terenul neuniform poate răni picioarele și poate provoca instabilitatea gleznelor, dar poate afecta și șoldurile. Asta pentru că articulațiile sunt conectate, mai degrabă decât izolate, spune kinetoterapeuta Ann Clare. „Impactul asupra șoldurilor vine de la picioare în sus”, spune ea.

Dacă gleznele se luptă să se stabilizeze, înseamnă că există mai multă muncă pentru celelalte articulații și pentru mușchi. Un studiu din 2013 a constatat că mersul pe teren denivelat a crescut cantitatea de efort asupra șoldului cu 62%.

4. Probleme articulare sau musculare

La alergători, fesele slabe au fost mult timp asociate cu durerea de șold.  Deoarece toți mușchii fesieri sunt folosiți atunci când mergem cu pași mari, întărirea lor ar putea ajuta la un mers mai bun.

Exercițiile de întărire a fesierilor, cum ar fi ridicări ale picioarelor din poziția culcat, fac parte din programul recomandat de cercetători pentru a întări și a stabiliza mușchiul și a reduce durerea de șold.