Datoria externă a Bulgariei a urcat în luna august la 109% din produsul intern brut al ţării, de la 104% din PIB cu un an înainte, ca urmare a creşterii împrumuturilor companiilor private.

Astfel, datoria externă a crescut la 36,14 miliarde de euro în luna august a acestui an, de la 35,5 miliarde de euro în aceeaşi lună a anului trecut , potrivit Băncii Naţionale a Bulgariei. În schimb nivelul datoriei a scăzut faţă de luna iulie, când s-a ridicat la 36,2 miliarde de euro.

Împrumuturile au alimentat creşterea datoriei comerciale a ţării în 2008, dar au stimulat creşterea economică şi consumul, ajutând astfel cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană să îmbunătăţească nivelul de trai al populaţiei. Cu toate acestea, criza financiară globală a temperat împrumuturile şi investiţiile, iar economia s-a contractat cu 4,9% în trimestrul al doilea.

Datoria publică externă a fost de 4,13 miliarde de euro în luna august, reprezentând 12,3% din PIB, rămânând aproape neschimbată faţă de anul anterior, având în vedere că Guvernul încearcă să ţină ponderea datoriei publice sub nivelul de 60% din PIB, pentru a respecta cerinţele adoptării euro.

SURSA: Bloomberg