"Datoria publică a Greciei va fi redusă la 117% din PIB" în 2020, în special datorită ratei ridicate de participare a sectorului privat la restructurarea datoriei Greciei, a precizat Juncker, în cadrul unei conferinţe de presă la finalul reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro. Preşedintele Eurogrupului a salutat rata ridicată de participare a sectorului privat la programul de schimb de obligaţiuni lansat de Atena. El a subliniat totodată că autorităţile elene au oferit asigurări că nu vor exista compensaţii directe sau indirecte pentru niciunul dintre deţinători privaţi de obligaţiuni elene.

Ministrul grec de finanţe, Evangelos Venizelos, a anunţat luni, la Bruxelles, înaintea reuniunii Eurogrupului, că rata de participare a sectorului privat la programul de schimb de obligaţiuni este de 96%.

Jean-Claude Junker a confirmat, de asemenea, că statele din zona euro şi-au dat acordul politic pentru lansarea celui de-al doilea program de ajutor pentru Grecia, în valoare de 130 de miliarde de euro pentru 2012-2013. Oficializarea acestui acord urmează să aibă loc miercuri, la nivelul adjuncţilor miniştrilor de finanţe din zona euro, după finalizarea procedurilor de aprobare din diverse parlamente naţionale, a precizat Juncker. În Germania, o comisie a Camerei Deputaţilor (Bundestag) urmează să valideze participarea Berlinului la cel de-al doilea program de ajutor pentru Atena.

Preşedintele Eurogrupului a recunoscut că cele 130 de miliarde de euro prevăzute pentru Grecia reprezintă "o sumă fără precedent". De acum înainte, "nu mai există niciun dubiu că viitorul Greciei este în zona euro", a subliniat Juncker. Grecia are parte "de o doua şansă, una care nu poate fi ratată", a adăugat el.

La rândul său, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a salutat un nou început pentru Grecia prin lansarea cel de-al doilea plan de salvare.
Sursa: Agerpres