Dănuț Lupu, fostul fotbalist din Generația de Aur, a revenit duminică în România. El a fost condamnat definitiv la 7 luni şi 10 zile de închisoare cu executare după ce a fost prins de două ori conducând fără permis.

El fusese dat în urmărire naţională de Poliţia Română.

„Împotriva celui în cauză, Judecătoria Cornetu a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr.134 din 02.10.2023, fiind condamnat la o pedeapsă de 7 luni şi 10 zile închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, preciza Poliţia.

Decizia dată de Curtea de Apel Bucureşti are legătură cu faptul că Dănuț Lupu era recidivist, iar judecătorii au fost nevoiţi să-i aplice o pedeapsă cu executare.

Dănuţ Lupu, accident în Vrancea

Pe 23 octombrie 2017, Dănuț Lupu se deplasa de la Slănic Moldova spre casă la volanul unui autoturism BMW X5. Era însoţit de un prieten. În Vrancea, fostul fotbalist produce un accident, soldat cu pagube materiale. Echipajul de la Poliţia Rutieră care soseşte la locul accidentului constată că Lupu avea permisul de conducere anulat încă din anul 2001.

Este trimis în judecată, iar în timpul procesului susţine că maşina aparţinea prietenului său, iar el a preluat conducerea autovehiculului, deoarece amicului i se făcuse rău.

Judecătorii dau dovadă de clemenţă şi îi aplică o pedeapsă blândă, având în vedere că îşi recunoscuse vinovăţia.

Justificări cu probleme medicale

Pe 30 iulie 2020, Dănuţ Lupu este oprit de un echipaj de la Rutieră în Ilfov, în timp ce conducea un autoturism marca Volvo. Poliţiştii constată că are permisul de conducere suspendat, îi întocmesc dosar penal. Fostul fotbalist este trimis pentru a doua oară în judecată.

Procesul începe la Judecătoria Cornetu, unde îşi recunoaşte faptele. Dar invocă din nou probleme medicale, respectiv că se grăbea să ajungă la spital.

Judecătorul de la Cornetu consideră că faptele săvârşite de fostul fotbalist nu sunt grave.

„În privinţa urmărilor, instanţa constată că acestea s-au rezumat la pericolul abstract pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice şi nici nu există indicii din care să rezulte că inculpatul ar fi condus agresiv sau periculos”, „se reţine că acesta a avut o atitudine sinceră, de recunoaştere a faptei, colaborând cu organele judiciare”.

Magistratul îl condamnă pe Dănuţ Lupu la o pedeapsă minimă de 4 luni închisoare. Însă constată că fostul fotbalist are cazier judiciar. Și, în baza unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din septembrie 2017, este nevoit să aplice pedepse cu executare atât pentru primul dosar, cât şi pentru al doilea.

Cele două pedepse sunt contopite. La cea mai grea de 6 luni se adaugă un spor de o treime din condamnarea de 4 luni. Rezultă în final 7 luni şi 10 zile, cu executare pentru Dănuț Lupu.

Dănuţ Lupu a atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, însă fără succes.