Tema audierii vizează „analiza principalelor concluzii ale Raportului de ţară al agenţiei americane de rating Standard&Poors, respectiv menţinerea ratingului suveran al României la nivelul BBB, precum şi aspecte referitoare la perspectiva negativă generată de scăderea veniturilor bugetare ca urmare a contracţiei economice din ultimele luni”.

Potrivit preşedintelui Comisiei economice, Daniel Zamfir, o consilieră a ministrului a trimis o adresă luni prin care îi informează pe membrii comisiei că, din cauza agendei încărcate, ministrul Florin Cîţu nu poate veni la Parlament.

„Să trimitem o hârtie oficială, a treia oară, domnului ministru Cîţu, să vină în faţa comisiilor reunite, poate ne indică domnia sa o zi săptămâna viitoare când este mai liber. Dacă nu primim răspuns, spre sfârşitul săptămânii, să-i stabilim noi ziua când să se prezinte la comisii (…) Neexistând o sancţiune pecuniară sau de altă natură, eu cred că nu avem altă soluţie decât să insistăm până vine şi va veni pentru că nu are de ales”, a spus luni Daniel Zamfir.

El a precizat că va trimite şi premierului Ludovic Orban o adresă prin care îl va informa despre „atitudinea ministrului din cabinetul său”.

„A pune acum batista pe ţambal şi a nu face nimic şi a ne obişnui cu gândul că permitem unui ministru să ne jignească în halul ăsta, nu neapărat pe noi ca persoane, ci instituţia Parlamentului, eu cred că nu trebuie lucrul ăsta şi cât va depinde de mine eu nu voi lăsa să se întâmple”, a adăugat Zamfir.

Florin Cîțu nu ia în serios Parlamentul

„Acest lucru a început din 2004, când fostul preşedinte Traian Băsescu avea printre principalele deziderate să facă din Parlament o instituie neserioasă, care să fie duşmănită în continuu. Cred că acest proces a fost dus la bun sfârşit, din păcate, şi asistăm azi la faptul că un ministru dintr-un guvern votat de Parlament, pur şi simplu, la invitaţia unor Comisii, nu vine şi nu onorează invitaţia. (…) Cred că este momentul să tragem un semnal de alarmă şi să regândim această funcţionare a statului român.(…). E păcat că domnul ministru a N-a oară nu onorează invitaţia. Au fost şi alţii, din alte partide, care nu prea onorau aceste invitaţii. E important să înţelegem că, potrivit Constituţiei, Parlamentul este una dintre cele mai importante instituţii ale acestui stat. (…) Dacă solicităm unui ministru să vină, ar trebui (…) să onoreze invitaţia, pentru că noi nu am vrut să-l împuşcăm, am vrut să-i punem nişte întrebări pertinente despre economia României”, a spus, luni, Antal-Lorant Istvan.

Iniţial, audierea a fost programată pentru 10 iunie, dar ministrul Cîţu a precizat, într-o adresă trimisă preşedintelui Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, că „nu poate da curs invitaţiei din cauza timpului foarte scurt în care a fost transmisă aceasta”.

„Referitor la invitaţia de a participa la şedinţa comună a Comisiei pentru buget-finanţe şi a Comisiei economice din data de 10 iunie, vă aduc la cunoştinţă că nu îi voi putea da curs, dat fiind timpul scurt în care a fost transmisă aceasta. Vă reamintesc faptul că, potrivit art. 63 alin. 3 din Regulamentul Senatului, invitaţia şi subiectul şedinţei sunt aduse la cunoştinţa celor vizaţi cu un minim de 48 de ore înainte”, se arăta în adresa semnată de Florin Cîţu şi postată pe 10 iunie de Daniel Zamfir pe Facebook.