Daniel David introduce burse cu fonduri mai mici și selecție riguroasă, după modelul european
Fondul de burse pentru elevi și studenți va suferi modificări semnificative, anunță ministrul Educației, Daniel David. Reforma, justificată prin necesitatea eliminării unor „anomalii” apărute după investițiile masive din ultimii ani, presupune restrângerea categoriilor de burse la trei tipuri esențiale.
Bursele studenților, raportate la salariul minim net, doar în timpul activității școlare
Ministrul Educației anunță că bursele studenților vor fi raportate la salariul minim net pe economie, nu la cel brut, pentru că bursele nu sunt impozitate. Acestea vor fi acordate doar în timpul activităților școlare, nu și în vacanțe. Fondul de burse va scădea față de anii trecuți, însă va rămâne peste nivelul din 2022. Modificările sunt gândite ca fiind temporare, pentru un ciclu de studiu, iar înainte de implementare vor avea loc consultări cu studenții, sindicatele și alți parteneri sociali, astfel încât sistemul să fie cât mai funcțional.
„În zona burselor pentru studenți, prin legea din 2023 s-au creat aceste facilități extraordinare. Sigur, repet, eu cred că intenția a fost o intenție bună, dar uite că nu este una pe care s-o putem duce, nu este una sustenabilă. În 2023, punctul de raportare, de exemplu, pentru bursele studenților era salariul minim brut pe economie. Ceea ce propunem ca punct de referință este salariul minim net pe economie, dintr-un motiv rațional, bursele nu sunt impozitate și atunci te raportezi la salariul minim net pe economie și în același timp, în zona studenților adulți fiind, bursele, le vom da atâta timp cât sunt la școală, nu și în vacanțe, adică pe parcursul activităților educaționale.
Evident că fondul de burse se schimbă, se modifică, scade în comparație cu 2023, dar vă spun că aproape nimic din punct de vedere financiar nu se poate compara, în situația de criză pe care o avem acuma cu ce a fost în 2023 sau în 2024, deși fondul scade față de 2024 sau 2023, este mai mare decât ce am avut în 2022. Înainte să facem aceste schimbări, voi discuta strâns cu studenții să vedem ce alte facilități pentru ei putem să găsim ca urmare a acestor modificări. Și această modificare o văd ca una temporară pentru un ciclu de studiu, și anume pentru un ciclu de studiu de 3 ani. Voi discuta cu studenții să văd cum putem implementa cât mai rațional acest lucru, după cum voi discuta și cu actorii sociali și cu sindicatele din domeniu, să văd cum propunerile legate de modificările, normele pe care le avem pot fi implementate într-o variantă cât mai funcțională”, explică ministrul.
Doar trei tipuri de burse pentru elevi. Se schimbă regulile pentru merit și social
Ministrul a anunțat că pentru elevi vor exista doar trei tipuri de burse: merit, sociale și tehnologice.
„În zona elevilor, nu schimbăm doar bugetul. În zona elevilor, trebuie să schimbăm sistemul de burse. Noi avem un sistem de burse în acest moment care are o varietate de burse: burse de merit, burse de reziliență, burse sociale, burse tehnologice. Un sistem foarte complex, pe care nu-l vedeți în alte țări. Ce vreau să propun? Simplu și direct pus, ținând cont de ce vezi în alte țări și de cât își permite țara în acest moment. Trei tipuri de bursă. Unu, bursa de merit, dar meritul va fi definit ca merit, adică maxim 15% dintr-o clasă cu nota minimă 9, nu mai mult de 15%. Acum avem prin lege minim 30% cu nota limită 9.50. Dar dacă toți copiii dintr-o clasă au 9,50, toți primesc bursă și de la 30% ajungem la 90% sau la 100%, dacă sunt toți, ceea ce nu este obișnuit.
Doi, bursa socială, dar bursa socială va fi foarte bine gândită pentru a merge spre copiii care au nevoie să fie ajutați să vină la școală, care au probleme economice, care sunt în zona de risc, care sunt persoane dezavantajate. Pentru asta va merge bursa socială.
Și, foarte important, bursele tehnologice pentru copiii care sunt în școli profesionale, care lucrează în parteneriat cu diverse companii, cu diverse firme.
Vom menține premiile pentru olimpici pentru performanțele foarte mari și chiar vom crește ușor premiile, pentru că, uite, spre exemplu, vreau ca pentru o olimpiadă internațională, dacă ai luat mențiune, să pot să-ți acoperi prin acel premiu o bursă de merit în fiecare lună. Mi se pare un lucru corect în acest moment. De exemplu, premiile pentru olimpiadele internaționale variază undeva între 4.000 euro și 1.000 euro și pe lângă asta mai iei și o bursă în fiecare lună,” a precizat ministrul.

Bursele nu trebuie să încurajeze cursa pentru note
Nu putem susține acest sistem, a spus ministrul Educației.
„Nu vreau ca în mintea copiilor să apară ideea că ei învață pentru notă. Pentru a lua o bursă, educația este obligatorie. Fac tot ce ține de mine să vină cu plăcere la școală, să vadă școala ca o cale spre succesul social. Dar nu vreau să vadă școala ca o modalitate, în această fază, de a învăța pentru o notă care să-i aducă niște bani. Și faptul că avem această perspectivă în nici 2 ani, că de 2 ani avem acest sistem atât de generos, cum era în urmă cu 3 ani.
Nu vorbesc de generația mea. În urmă cu 3 sau 4 ani, cum am putut funcționa. Așa că rog pe toți elevii să înțeleagă că cei care au nevoie să fie ajutați social vor fi ajutați. Meritul va fi definit ca merit, iar cei care sunt foarte performanți pe olimpiade, naționale și internaționale, vor primi ca premiu mai mult decât au primit până acum. Acest sistem de burse mi se pare un sistem care este și performant și corespunde cu alte practici europene și este și echitabil în același timp,” a adăugat Daniel David.
Daniel David a vorbit și despre protestele sindicatelor
În contextul protestelor anunțate de sindicatele din educație față de creșterea normei didactice, Daniel David susține că înțelege nemulțumirile, dar consideră măsurile inevitabile:
„Sigur că ei văd lucrurile la modul diferit. Și așa cum le-am spus, îi înțeleg și pe ei și pe elevi și pe studenți că sunt nemulțumiți, chiar că au inițiat proteste, dar le-am spus și lor că dacă ar fi în locul meu și ar gândi rațional și decent ar trebui să facă același lucru”, a spus Daniel David.
Ministrul Educației a subliniat că România nu își permite anomaliile din prezent.
„Nu ne mai permitem anomaliile pe care le avem. Și rolul meu ca ministru este să normalizăm aceste anomalii ca să putem după aceea susține bine elevii și profesorii care își dau silința pentru acest sistem”, a precizat Daniel David.
Despre contractul colectiv de muncă: „Deocamndată nu a fost semnat. Sunt deschis la noi discuții cu sindicatele,” a mai transmis Daniel David.