Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a afirmat vineri, într-o intervenție la B1 TV, că setul inițial de măsuri fiscale prezentat de Executivul condus de Ilie Bolojan este „foarte ambițios” și că nu se aștepta ca acesta să fie „atât de dur”.

El a subliniat că aceste decizii sunt esențiale pentru a restabili încrederea României pe plan internațional. În același timp, Dăianu a arătat înțelegere față de populația afectată, recunoscând că pentru mulți români, măsurile sunt greu de suportat. Totodată, el a explicat cum s-a ajuns în această situație critică din punct de vedere bugetar.

Comentariile sale au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Eli Roman, la postul B1 TV.

Cum s-a ajuns la un deficit atât de mare

Potrivit lui Dăianu, este firesc ca introducerea unui pachet de austeritate — care presupune tăieri atât de venituri, cât și de cheltuieli — să provoace nemulțumire în rândul populației.

„Mereu, într-o țară, când se pune în funcțiune un pachet de austeritate – cu o asemenea corecție, că nu poate să fie altceva decât o tăiere de venituri, de cheltuieli (…), e normal ca lumea să fie nemulțumită. Am spus că această corecție va fi foarte severă, am vorbit despre o curbă de sacrificiu, că nu se poate altfel. S-a trăit peste posibilități, s-au comis erori mari în politica economică, oficiali ai Guvernului, inclusiv premierul, au vorbit despre faptul că ne-am întins mai mult decât ne e plapuma și a sosit vremea socotelilor”.

Înaintea anunțării măsurilor, a existat un conflict între diferite segmente sociale — ceea ce Dăianu a numit „un război distribuțional” — în care fiecare grup a încercat să fie cât mai puțin afectat de efortul de ajustare fiscală.

„Fiecare a vrut să-și pledeze cauza, să participe cât mai puțin la acest efort de corecție. Și înțeleg, e în natura umană. Și s-a văzut, când pachetul a fost anunțat, că și indirect și mai ales direct impactul va fi sever, va fi dureros.”

El a mai menționat că, deși recalcularea pensiilor era o necesitate din cauza dezechilibrelor din sistem și nu doar o cerință a PNRR, modul în care a fost implementată nu a fost cel mai potrivit, fiind influențat și de calendarul electoral.

„Au fost mărite salarii, au fost mărite pensii… Recalcularea pensiilor era impusă nu doar de PNNR, era chiar o necesitate, că erau mari inechități în sistemul de pensii, dar modul de aplicare nu a fost înțelept, și din motive legate de alegeri.”

Măsurile fiscale și impactul asupra deficitului

Dăianu consideră că nu este oportună adoptarea unei noi Legi a salarizării până când deficitul bugetar nu este adus sub pragul de 5% din PIB.

El a reiterat că actualul pachet fiscal este „foarte ambițios” și că, personal, nu se aștepta să aibă o asemenea duritate: „Într-un fel e de salutat, că noi plătim acum și o primă pentru a recâștiga, pentru a avea credibilitate. Trebuie să fim curajoși pentru a avea credibilitate!”