”Am aprobat o Hotărâre de Guvern săptămânile trecute, prin care puteam să acordăm un avans către fermieri, în perioada 16 octombrie până la 1 decembrie și vă spuneam atunci că vom face eforturi să plătim aceşti bani către fermieri în două săptămâni de zile. Două săptămâni se împlinesc maine(azi.n.red)e – și vreau să vă spun că, dintr-un total de 1.070.000 de beneficiari care au cerut acest sprijin, astăzi sunt autorizaţi pentru plată 1.039.000 de beneficiari, cu o sumă totală de 478 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, 478 de milioane de euro într-o zi, maxim două vor fi în conturile fermierilor ca avans pentru plăţile pe suprafaţă”- a spus Constantin

 Acesta a declarat, de asemenea, că Guvernul a suplimentat sumele pentru unele categorii de ajutoare financiare acordate agricultorilor.
”În principal, s-au alocat sume suplimentare pentru bunăstarea păsărilor. Dacă bugetul iniţial era de 346.895 de lei, printr-o alocare de încă 86 de milioane, am ajuns la un buget total de 432.895 de lei, atingând astfel plafonul maxim, care a fost transmis către Comisia Europeană în acest an. Tot în această Hotărâre de Guvern am suplimentat fondurile destinate bunăstării şi protecţiei porcilor, astfel, încă 48 de milioane au venit către acesta, sub formă de ajutor de stat, complementar faţă de cele 207 milioane care erau deja alocate, bugetul total destinat acestei măsuri fiind astăzi în valoare de 255 de milioane 400 de mii de lei”- a spus ministrul agriculturii.

Guvernul a aprobat și o hotărâre privind stabilirea pentru anul 2012 a cuantumului plăţilor naţionale directe complementare care se acordă în agricultură în sectorul vegetal. Este vorba de 35 de euro pe hectar, suma totală alocată de Ministerul Agriculturii din bugetul anului 2012 şi 2013 fiind de 221 de milioane 869 de mii de euro. În legătură cu aceasta, Daniel Constantin a precizat:”În acest an avem două categorii de beneficiari, atunci când vorbim de plata pe suprafaţă, o categorie care se califică la sprijinul european, sprijinul de la bugetul de stat, dar şi măsura de minimis, pe care am acordat-o în acest an. În această categorie, după ce am primit toate cererile de la fermieri, avem un număr de 527.000 de beneficiari, care în acest an vor primi sprijinul cumulat de 176,66 de euro/ hectar. Cea de-a doua categorie – cu diferenţa până 1.072.000 de fermieri care au depus cereri pentru sprijin pe suprafaţă în acest an şi care se califică doar la sprijinul european şi sprijinul de la bugetul de stat – va primi în acest an un sprijin de 154,66 de euro/ hectar”.