Fostul șef al Poliției Române, Iona Buda, demis cu scandal de Viorica Dancila în urmă tragediei de la Caracal, revine în funcția de șef al Poliției de Frontieră. Mai mult, fiica și nepotul chestorului Ioan Buda, fost șef al Poliției Române, au devenit ofițeri „peste noapte”, relatează ziarul Național.

Ioan Buda era detașat în fruntea Poliției Române, astfel încât acum el revine, discret, la șefia Poliției de Frontieră. Pe site-ul Poliției de Frontieră, Buda apare deja că „inspector general al Poliției de Frontieră Române”, potrivit aktual24.ro.

Ioan Buda are 54 de ani și a ocupat funcția de inspector general al Poliției de Frontieră în perioada 2010-2015, că apoi să fie, până în 2016, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. A revenit la finalul anului 2016 în funcția de șef al Poliției de Frontieră.

În 2011, Buda, care era la acea vreme șeful Poliției Române de Frontieră, a fost acuzat de unul dintre lucrătorii punctului de frontier de la Moravița, arestat preventiv pentru dare de mită, că ar avea statutul de „regina a șpăgilor” colectate din vămi, amintește Digi24.„Se tot vorbește că vor să ajungă la regina. Păi sunt două. La vama regina e Blejnar, iar la Poliția de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către București se fac cu mașinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Au fost dintre noi care au vrut să facă autodenunț și nu au fost lăsați”, scria fostul lucrător din Vama Moravița rutier, într-o scrisoare trimisă din arest.

Ioan Buda a fost implicat într-un scandal în 2017, când ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a dispus o anchetă după ce în presă au apărut imagini în care șeful Serviciului Control din cadrul Poliției de Frontieră, Aurelian Miu, îngenunchează în față unei mese la care stau mai mulți chestori din minister.

Scenele, despre care ministrul spunea că sunt din 2013, s-ar fi petrecut la ultimul etaj al clădirii în care se află sediul Poliției de Frontieră, iar la masă sau în încăpere se mai aflau, în afară de Gelu Oltean, care conducea la acel moment DGPI, chestorul Ioan Buda, chestorul Marcel Ardelean, șeful Direcției de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei, precum și alți șefi de structuri din Poliția de Frontieră. Aurelian Miu a fost eliberat din funcție la scurt timp după declanșarea anchetei.

Carmen Dan spunea atunci că din verificări nu reiese foarte clar dacă șeful Poliției de Frontieră, Ioan Buda, era de față, dar „se pare că ar fi fost prezent la acel eveniment”: „Din verificări nu reiese foarte clar că domnul Buda (n.r. – Ioan Buda, șeful Poliției de Frontieră) era de față, mai sunt persoane de audiat, dar se pare că ar fi fost prezent la acel eveniment”, preciza atunci ministrul de Interne.