‘Voi pune în discuţia Guvernului, dacă este posibil să ne adresam Tribunalul Bucureşti pe o procedură necontencioasă, aceea de refacere a înscrisurilor dispărute. Noi avem copiile şi solicităm Tribunalului să stabilească, prin hotărâre judecătorească, dacă o copie pe care o avem noi poate dobândi statut de contract original’, a spus Şova.

Dan Şova şi-a exprimat surprinderea legată de faptul că un contract de asemenea importanţă să dispară, în condiţiile în care contractul avea caracter de document secret.

‘Nu ştiu când a fost văzut ultima oară şi nici nu ştiu cum a fost posibil să lipsească. Este foarte greu de imaginat cum putea să dispară un document pentru transportarea căruia dintr-o parte în alta se foloseşte poşta militară. Doamna Boagiu crede că l-am luat eu şi tocmai de aceea am solicitat DNA şi Parchetului să identifice cine a făcut să dispară acest dosar’, a spus Şova.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a depus la Direcţia Naţională Anticorupţie plângere penală pentru lipsa exemplarului original al contractului cu Bechtel, potrivit unui comunicat transmis miercuri.

Potrivit DPIIS, plângerea penală cere, de asemenea, ca în situaţia în care se va dovedi că faptele care au condus la lipsa/refuzul de punere la dispoziţie a acestui document îmbracă forma altei infracţiuni să se dispună atragerea răspunderii penale, după caz, pentru infracţiunea de distrugere, furt sau abuz în serviciu contra intereselor publice.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, a declarat la începutul acestei luni că sarcina căutării contractului original încheiat cu compania americană Bechtel a fost preluată de Corpul de Control al Guvernului şi a precizat că, în cazul în care contractul nu va fi găsit până pe 30 august, atunci se va adresa Parchetului.

El a adăugat că, în cazul în care contractul original nu va fi găsit, mai există varianta obţinerii acestuia de la compania Bechtel, iar cei responsabili de dispariţia lui vor răspunde penal. Dan Şova a subliniat că nu poate spune cu certitudine ce ministru a văzut ultima oară contractul original. AGERPRES