"Watergate este cel mai mare scandal politic din întreaga mea viaţă, poate până în prezent. Este cel care ne-a adus cel mai aproape de o criză constituţională consternantă, poate până în prezent", afirmă Dan Rather, într-un mesaj pe Facebook.

"Pe o scară de la 1 la 10 a apocalipsei în cadrul sistemului nostru guvernamental, eu aş pune un 9 dosarului Watergate. Acest scandal rusesc se situează undeva între 5 şi 6, consider eu, dar el creşte în intensitate cu fiecare oră. Şi am putea să ne întoarcem şi să descoperim, până la urmă, că este cel puţin la fel de important ca Watergate", scrie el.

Pentru a-şi argumenta afirmaţiile, Dan Rather compară evoluţiile celor două scandaluri, plecate ambele de la informaţii de rezonanţă limitată şi care au căpătat o amploare naţională, iar apoi internaţională în câţiva ani.

Scandalul Watergate, asupra căruia el a lucrat, a început prin arestarea a cinci indivizi acuzaţi "că inspectează" birourile Partidului Democrat în imobilul Watergate din Washington. Abia după dezvăluirile presei şi în special ale cotidianului Washington Post, cazul a căpătat o turnură naţională, cu implicarea mai multor responsabili apropiaţi preşedintelui Nixon. 'Noi nu eram niciodată cu adevărat siguri de enormitatea a ceea ce urma să găsim. În final, adevărul a ieşit la iveală şi preşedintele Nixon a căzut în dezonoare', evocă fostul prezentator, referindu-se la ancheta jurnaliştilor Bob Woodward şi Carl Bernstein de la Washington Post.

În mod eviden, istoria se repetă sub preşedinţia lui Donald Trump cu privire la potenţiala ingerinţă rusă. "Fiecare nouă parcelă de informaţii ridică noi semne de întrebare", afirmă Dan Rather. "Casa Albă nu mai are nicio credibilitate cu privire la acest subiect. Robinetul lor de minciuni (…) a înecat de mult timp orice urmă de credibilitate.Aş vrea de asemenea să includ în aceasta Congresul republican, care a scuzat afirmaţiile administraţiei Trump un timp prea îndelungat".

Scandalul cu Rusia marchează începutul sfârşitului pentru Donald Trump? Dacă nimic nu permite să se afirme aceasta, comunicarea la întâmplare a Casei Albe despre ultimele dezvăluiri din New York Times lasă să se presupună că scandalul ar putea lua o amploare inedită. În plus, comparaţiile între Donald Trump şi Richard Nixon nu lipsesc de la alegerea sa. În cursul învestiturii sale, cel de-al 45-lea preşedinte al SUA bătuse recordul, de altfel, la număr de aleşi absenţi, deţinut până în prezent de Richard Nixon.

Dan Rather conchide invitând la o "investigaţie independentă": "Gata cu minciunile, tir deplin asupra adevărului. Aceasta nu este o ficţiune. Este real şi este serios. Mortal de serios. Merităm răspunsuri şi cei care se fac complici la acest scandal trebuie să simtă forţa justiţiei", încheie jurnalistul.

Distribuit de peste 80.000 de ori în mai puţin de 24 de ore, mesajul fostului prezentator al CBS a avut ecou. În vârstă de 85 de ani în prezent, Dan Rather a traversat cele mai mari scandaluri politice din istoria SUA, de la asasinarea lui John Kennedy la scandalul Monica Lewinsky, trecând prin Watergate. Prezentator al emisiunii de investigaţii "60 de minute", el însuşi a fost implicat în scandalul 'RatherGate', care de altfel l-a şi costat postul pe care îl deţinea la CBS. AGERPRES