Potrivit NewsWeek, Dan Barna se numără printre cele patru persoane pe care Departamentul de Luptă Anti-Fraudă le-a reclamat la DNA pentru “posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”.

Mai exact, se pare că DLAF a cercetat patru proiecte europene în care a fost implicat Dan Barna înainte de 2016. De menționat este faptul că, aproape de finele anului 2020, publicația NewsWeek a trimis adrese către DLAF prin care a cerut lămuriri în legătură cu situația cercetărilor în cazul proiectelor europene derulate atât de firma în care Dan Barna a fost deținător de părți sociale, cât și în cazul proiectelor în care Barna a fost implicat ca expert.

La acel moment, DLAF nu a răspuns cererii, însă surse din interior susțineau că se fac cercetări nu doar în proiectul în care sora lui Barna ar fi primit bani europeni, ci și în alte trei proiecte.

Potrivit sursei citate, unele plăți nu ar fi ajuns la cei care apar în acte că ar fi primit banii iar unele echipamente ar fi fost achiziționate din surse incerte, ceea ce ridică suspiciuni de fraudă. Între timp, DLAF i-a audiat atât pe Dan Barna, cât și pe sora sa, trimițând de asemenea și un răspuns oficial către Newsweek.

Răspunsul DLAF

“1. Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 – „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.

2. În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție.

Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

Departamentul pentru lupta antifraudă va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea cercetărilor de către organele judiciare.

3. Cu privire la proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 – cod SMIS 21583), în urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală.

4. Verificările cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt în curs.

Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor”, se arată în răspunsul DLAF.

În ceea ce privește acuzațiile care i se aduc lui Dan Barna, vicepremierul ar fi fost expert în ambele proiecte iar sora sa a fost manager al unei structuri de economie socială.

În ciuda faptului că Dan Barna este implicat direct în acest proiect din punct de vedere al fraudei, nu este sigur că sora sa ar fi în aceeași situație, în contextul în care potențialul conflict de interese dintre rude nefiind neapărat sancționat de legislația românească.

De menționat este faptul că, în cazul în care dovezile vor fi suficiente pentru DNA, acest lucru ar putea însemna finalul carierei publice a lui Dan Barna, menționează sursa citată.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu