SUA a acuzat grupul auto german Daimler că a oferit unor oficiali străini milioane de dolari şi maşini de lux pentru a încheia acorduri de afaceri, încălcând astfel legislaţia americană în domeniul corupţiei, transmite Reuters.

Daimler intenţionează să plătească 185 de milioane de dolari pentru a rezolva pe cale amiabilă litigiul cu autorităţile SUA. Subsidiarele din Germania şi Rusia vor recunoaşte, însă, acuzaţiile procurorilor americani, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Procurorii americani susţin că Daimler „s-a angajat într-o practică de durată de a oferi mită” pentru a-şi asigura afaceri cu Rusia, Turcia, Egipt, Nigeria, Irak şi alte 16 state în perioada 1998-2008.

Departamentul de Justiţie al SUA a acuzat, de asemenea, grupul german că a falsificat documente pentru a eluda Legea Practicilor Străine şi de Corupţie, care statuează că este ilegală darea de mită pentru a obţine afaceri în străinătate.

Daimler a deţinut constructorul auto american Chrysler din 1998 până în 2007. Ancheta procurorilor a început în 2004, când un auditor s-a plâns că a fost concediat după ce a protestat în legătură cu politica grupului de a plăti oficiali străini prin intermediul unor conturi bancare sectrete.

Un alt grup german, Siemens, a acceptat în decembrie 2009 să plătească 1,3 miliarde de dolari pentru a rezolva pe cale amiabilă litigii de corupţie în SUA şi Germania.

SURSA: Mediafax