„Este economia României pregătită? Teza noastră principală este că nu suntem pregătiţi pentru aderare dacă mâine am fi invitaţi să aderăm. Există voci în România care spun că mâine, dacă primim invitaţie, mâine să intrăm în zona euro. În opinia mea, este o gândire foarte simplificatoare şi care denotă neînţelegere a problemelor cu care încă se confruntă zona euro. O neînţelegere a problemelor cu care s-ar confrunta o ţară încă măcinată de decalaje mari de dezvoltare, cu instituţii slabe. Trebuie să avem tăria să recunoaştem şi aşa ceva: avem încă instituţii slabe. Criza a demonstrat că diferenţele de dezvoltare contează şi o spun oficialii Comisiei Europene, o spun oficiali din statele membre ale zonei euro”, a spus Daniel Dăianu, la conferinţa „Perspectivele aderării României la zona euro în contextul Cărţii albe privind viitorul Europei”, organizată de Comisia pentru afaceri europene din Senat. 

Dăianu a sublinia că este nevoie de o masă critică de convergenţă reală şi structurală, nu numai de convergenţă nominală. 

Potrivit studiului „România şi aderarea la zona euro”, prezentat de Daniel Dăianu, dacă România ar păstra ritmul mediu de creştere de 5% pe an în mod sustenabil, ar putea atinge nivelul de 75% din media zonei euro abia în 2024. 

AGERPRES