După ani de atacuri cibernetice din ce în ce perturbatoare și distructive asupra băncilor, mass-media, guvernului, precum și la adresa militarilor vecinor capitalişti din sud, Coreea de Nord şi-ar putea schimba orientarea spre americani. Atacul cibernetic de la Sony indică un nou tip de terorism care vizează companiile din Statele Unite, cetățenii americani şi modul de viață al acestora. Dacă Washingtonul nu va trasa o linie clară, publică pe nisip, vor exista consecințe grave în alte atacuri cibernetice distructive asupra companiilor americane, şi se vor întâmpla lucrurile şi mai rele.

La prima vedere, atacurile cibernetice nu par la fel de înfricoşătoare precum detonarea unor bombe în plublic, dar ele sunt foarte periculoase, pentru că pot provoca un haos mult mai orientat: distrugerea efectivă a infrastructurilor critice și a sistemelor care permit ca societatea civilizată să funcționeze, mai scrie Wired.com

Cu cele mai recente gesturi ale sale, Coreea de Nord a împins limitele pentru efectuarea "atacurilor cibernetice", care se încadrează pe scurt la acte de război. Cel puțin din 2009, Coreea de Nord a efectuat sau sponsorizat atacuri din ce în ce mai dureroase, demonstrând dorința de a estompa linia dintre cyber și lumea fizică. Coreea de Nord a sprijinit mult timp atacurilor cibernetice împotriva Coreei de Sud, iar escaladarea consecințelor arată cât de distructive pot fi atacurile cibernetice.

Atacuri nu trebuie să fie deosebit de sofisticate pentru a provoca prejudicii semnificative în lumea reală. În 2009 și 2011, Coreea de Nord a construit un botnet – o rețea de calculatoare deturnate controlate de un malware – pentru a ataca mari corporații din Coreea de Sud și organizații guvernamentale. Atacuri ca acestea sunt destul de simple, trimițând o cantitate copleșitoare de trafic de rețea pe site-uri web, care le determina sa se prabuşească şi să se blocheze.

La prima vedere pare lucru puţin, dar nu este deloc aşa. Să ne imaginăm blocarea accesului la un site de comert electronic major, cum ar fi Amazon sau un portal guvernamental la care oamenii au nevoie să aplice pentru ajutor de șomaj.

Te-ar putea interesa și: