Aceasta înseamnă că, în cazul unui atac chinez asupra Sankaku/Diaoyu, Statele Unite ale Americii vor califica această acţiune ca pe o ameninţare la propria securitate naţională, în conformitate cu Tratatul de cooperare şi securitate, semnat de SUA şi Japonia la 19 ianuarie 1960.

Potrivit şefului diplomaţiei japoneze, citat de Reuters, SUA sunt de acord exact cu această interpretare a documentului.

‘Avem o viziune comună asupra faptului că acordul se extinde şi asupra insulelor’, a declarat ministrul nipon de externe după întâlnirea avută luni cu ministrul american al apărării Leon Panetta, care se află într-o vizită la Tokyo în încercarea de a dezamorsa conflictul între Japonia şi China în legătură cu diferendul asupra arhipelagului Sankaku/Diaoyu.

Tratatul de cooperare comună şi garanţii de securitate de la 19 ianuarie 1960 reprezintă fundamentul legal al alianţei între cele două state şi care prevede condiţiile prezenţei militare americane pe teritoriul japonez. Conform punctului cinci al acestui tratat, fiecare din părţi califică orice fel de agresiune împotriva aliatului său ca pe o ameninţare la propria securitate naţională şi este în drept să acţioneze în consecinţă.

Săptămâna trecută, guvernul nipon a ‘naţionalizat’ trei din cele cinci insule Sankaku/Diaoyu, cumpărându-le de la familia Kurihara, ceea ce a provocat o reacţie extrem de negativă din partea Beijingului. Într-un comunicat oficial, agenţia Xinhua a relatat că naţionalizarea insulelor încalcă ‘o înţelegere importantă şi o bază comună’ pentru relaţiile bilaterale.

Mai multe companii japoneze, care operează în Republica Populară Chineză, au început să-şi restrângă activitatea pe fondul manifestaţiilor antinipone însoţite de violenţe. Între acestea figurează şi compania Canon, care şi-a oprit activitatea la trei unităţi ale sale pe teritoriul chinez pentru 17 şi 18 octombrie.
SURSA: Agerpres