David Beers, directorul general al diviziei de ratinguri de ţară din cadrul S&P, a afirmat că se aşteaptă la o înţelegere între Banca Centrală Europeană şi guvernele din zona euro în privinţa rezolvării crizei datoriilor de stat.

"Din moment ce riscă atât de mult, ar trebui să ne aşteptăm că autorităţile monetare din zona euro şi autorităţile naţionale ar putea să găsească un soi de compromis, un echilibru între măsuri substanţiale la nivel guvernamental şi acţiuni mai agresive din partea BCE, pentru a combate o nouă depresiune economică", a arătat Beers într-un discurs susţinut miercuri la Dublin.

Liderii mondiali pun presiune pe Banca Centrală Europeană să ia mai multe decizii care să domolească răspânirea crizei în zona euro.

Directorul S&P a avertizat însă că intrarea unor "zone mari" din zona euro în recesiune ar putea fi greu de evitat dacă randamentele obligaţiunilor de stat rămân la niveluri ridicate, iar activele băncilor continuă să se reducă.

"Dinamica financiară dezlănţuită de criza de încredere aflată în desfăşurare a ridicat riscul unei noi recesiuni în mai multe ţări din zona euro, care ar putea pune presiuni suplimentare pe ratinguri", a spus el.