Bursele europene au deschis vineri în scădere abruptă, indicii blue-chip ai pieţelor din Londra, Frankfurt şi Paris înregistrând deprecieri cuprinse între 1,5% şi 1,7%, din cauza valului de neîncredere propagat de problemele financiare dezvăluite în această săptămână de emiratul Dubai.

Indicele european de referinţă FTSEurofirst 300 a coborât cu 1,4% până la ora 8:06 GMT, după ce a închis joi în scădere cu 3,3%, înregistrând cel mai puternic declin din ultimele şapte luni, transmite Reuters.

„Suntem în prima zi după «şocul Dubai», din păcate efectele par să nu se fi consumat. Necunoscuta este reacţia pieţei americane, cea mai importantă din lume, la evenimentele din Orientul Mijlociu. Probabil că răspunsul la această întrebare nu va veni astăzi”, comentează un analist german pentru agenţia internaţională de presă.

În Asia, indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo a închis vineri la minimul ultimelor patru luni.

Guvernul emiratului arab Dubai a anunţat, în această săptămână, că amână cu şase luni plata datoriilor scadente ale conglomeratelor de stat Dubai World şi Nakheel. Datoriile Dubai World, compania-mamă a dezvoltatorului imobiliar Nakheel, sunt evaluate la 59 miliarde de dolari, reprezentând o mare parte din datoria totală a emiratului Dubai, de 80 miliarde de dolari.

Bursele din Statele Unite au fost închise joi, de Ziua Recunoştinţei, iar şedinţa de tranzacţionare de vineri se va încheia la jumătatea zilei.

Băncile europene Natixis, HSBC, Deutsche Bank şi UniCredit au înregistrat deprecieri cuprinse între 2,1%-3,8% ale acţiunilor în deschiderea sesiunii.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Cutremur financiar în Dubai resimţit de Bursele europene