Papa Francisc i-a mulțumit pentru invitație președintelui Klaus Iohannis și premierului Viorica Dăncilă, menționând că este o bucurie să se afle ăn România.

„Adresez salutul meu cordial dlui președinte și dnei prim-ministru pentru invitația de a vizita România. Pe fratele meu Daniel țin să îl salut cu iubire frățească, aduc un salut tuturor credincioșilor Bisericii Ortodoxe și pe toți membrii Bisericii Catolice. Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dvs țară, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan. E un moment potrivit pentru a arunca o privire de ansamblu, la 30 de ani de când România s-a eliberat de sub regimul comunist”, a spus Papa Francisc, în debutul discursului.

România și-a angajat să-și cosntruiască un program democratic, prin pluralismul partidelor ce au drept scop recunoașterea libertității religioase. Este important să recunoaștem mulții pași pe care România i-a făcut. Vă încurajez să continuați munca de consolidare a structurilor și a instituțiilor necesare nu numai pentru a răspunde aspirațiilor legitime ale cetățenilor, dar și  pentru a stimula și a  crea condițiile ca poporul vostru să-și manisfeste pontențialul și ingeniozitatea de care este capabil.