În același timp, din ianuarie până în octombrie, 68% din totalul comerțului Rusiei s-a desfășurat în monedele celor două țări, potrivit ministrului rus al Dezvoltării Economice, Maksim Reshetnikov.

Yuanul a fost folosit de Rusia și în tranzacții comerciale cu Mongolia, Filipine, Malaezia, Emiratele Arabe Unite, Thailanda, Japonia, Tadjikistan și Singapore.

Dezbaterea privind necesitatea dedolarizării economiilor din Sudul Global nu este ceva nou, dar, cu siguranță, 2023 va rămâne în istorie drept anul în care acest proces s-a accelerat, scrie Peopledispatch.

Comerțul dintre Rusia și Asia a crescut cu 70%

Peste 17.000 de sancțiuni au fost impuse Rusiei de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, potrivit informațiilor publicate de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Harta Nordului Global este practic cea a țărilor care au sancționat Rusia: Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Uniunea Europeană (și candidați la aderare la bloc), Elveția, Coreea de Sud, Australia și Japonia și unele excepții, precum Singapore.

Sancțiunile au atins cote istorice. Potrivit președintelui american Joe Biden însuși, acestea au fost concepute pentru a avea un impact pe termen lung asupra Rusiei.

Primul val de sancțiuni a fost impus în 2014, în urma crizei din Ucraina care a dus la o lovitură de stat împotriva președintelui Viktor Ianukovici, susținută de SUA.

„Din 2014 până în 2022, Rusia a urmărit, simultan, dedolarizarea și euroizarea. În această perioadă, Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial al Rusiei, ceea ce a dus la o schimbare a monedei principale de tranzacție, de la dolarul american, la euro”, a explicat Xu Poling, șeful Departamentului de Economie Rusă la Academia Chineză de Științe Sociale.

Odată cu intensificarea sancțiunilor de către Uniunea Europeană, în 2022, interzicerea oricăror tranzacții cu Banca Centrală a Rusiei, precum și vânzarea, furnizarea, transferul și exportul de bancnote în euro către Rusia, mai mult de jumătate din rezervele Rusiei au fost capturate, echivalând cu aproximativ 300 de miliarde dolari.

În raportul său din 2022, Banca Centrală a Rusiei a declarat că „în urma adoptării sancțiunilor de către statele ostile, monedele lor au devenit „toxice” pentru agenții economici ruși”.

„O creștere a acordurilor cu țările prietene în monede naționale a devenit esențială pentru garantarea și dezvoltarea comerțului exterior”, a concluzionat raportul instituției.

Potrivit lui Xu Poling, din 2022 până în prezent, comerțul dintre Rusia și Europa a scăzut cu 70%, iar comerțul dintre Rusia și Asia a crescut cu 70%.

Importurile din Asia, în special China continentală și Hong Kong, reprezintă acum 40% din totalul importurilor rusești.

Ponderea Rusiei în importurile Uniunii Europene, până în septembrie anul acesta, a scăzut la 2%, potrivit Eurostat. În februarie 2022, cifra a fost de aproape cinci ori mai mare, de 9,5%.

Record comercial China-Rusia în 2023

Comerțul dintre Rusia și China a doborât un record de peste 200 de miliarde de dolari, obiectiv care urma să fie atins în 2024.

Cifrele din ianuarie până în noiembrie au fost mai mari decât echivalentul a 218 miliarde dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 26,7% față de aceeași perioadă din 2022. Rezultatul anual va depăși probabil obiectivul de 220 miliarde dolari, anticipat de Rusia în urmă cu câteva luni.

Creșterea relației comerciale bilaterale a adus o schimbare în componența tranzacțiilor, companiile chineze ocupând spațiul gol lăsat de companiile europene și japoneze.

Procesul de dedolarizare este o tendință inevitabilă

Pentru Zhan Xin, este important nu numai volumul total, ci și conținutul și structura comerțului. „Dacă te uiți la datele comerciale specifice, China exportă din ce în ce mai multe echipamente hardware, electronice, mașini și camioane grele, precum și automobile în Rusia. Este ceva ce nu a făcut niciodată parte din modelul comercial istoric dintre cele două țări”, explică el.

La summitul BRICS de la Johannesburg, președintele rus a fost primul și singurul care a folosit cuvântul „dezdolarizare”. „Un proces echilibrat și ireversibil de dedolarizare a legăturilor noastre economice a câștigat putere, cu eforturi multiple pentru a dezvolta mecanisme eficiente de plăți reciproce, precum și un control monetar și financiar”, a spus Vladimir Putin.

Dedolarizarea nu se va finaliza rapid, consideră Poling. „Pe de o parte, trebuie să apară noi opțiuni și, pe de altă parte, faptul că SUA pot ajunge la acorduri cu alte țări, oferind mai multe facilități și garanții, va avea un impact asupra procesului de dedolarizare”.

Expertul afirmă, însă, că odată cu politizarea dolarului și utilizarea lui ca armă, procesul de dedolarizare este o tendință inevitabilă.