Oficialul a punctat, totodată, că decizia Suediei și Finlandei de a-și abandona politica de neutralitate și de a adera la NATO a fost determinată strict de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

„Am văzut, într-adevăr, reacțiile de supărare evidentă ale responsabililor de la Moscova.

Este, pe de o parte, firesc, pe de altă parte trebuie să conștientizeze Federația Rusă că această evoluție este rezultatul direct al agresiunii împotriva Ucrainei, care a deteriorat mediul de securitate la nivel regional, la nivel european și la nivel euro-atlantic, ceea ce a determinat deciziile celor două state, Suedia și Finlanda, de a trece dincolo de politica de neutralitate tradițională pe care au avut-o și de a declanșa acest proces de aderare la NATO, ceea ce noi am, evident, salutat și am sprijinit”, a declarat acesta pentru un post TV.

Rusia nu își permite să atace Alianța Nord-Atlantică

Bogdan Aurescu a spus, de asemenea, că Alianța Nord-Atlantică este mult mai puternică decât Rusia, iar Moscova nu își permite să atace sau să provoace NATO, inclusiv Finlanda.

„Deci, din punct de vedere practic, Moscova nu are nicio posibilitate de a acționa în mod eficient împotriva Alianței Nord-Atlantice, pentru că Alianța Nord-Atlantică este mult mai puternică decât Rusia și este clar că Moscova nu își permite să provoace sau să atace Alianța Nord-Atlantică, deci inclusiv, de astăzi, Finlanda”, a indicat oficialul român.

Kremlinul se simte amenințat de aderarea Finlandei la NATO

Vă reamintim că marți, pe data de 4 aprilie, Finlanda a devenit oficial țară membră a NATO. Evident, reacția Kremlinului nu a întârziat să apară, președintele rus Vladimir Putin criticând în mai multe rânduri extinderea Alianței Nord-Atlantice înainte de declanșarea invaziei în Ucraina.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat că Rusia va „urmări îndeaproape” ceea ce se va întâmpla în Finlanda, descriind extinderea NATO ca fiind o „încălcare a securității și intereselor noastre naționale”.

Finlanda împarte cu Rusia o frontieră estică de 1.340 km (832 mile) și a cerut oficial aderarea la NATO împreună cu Suedia în luna mai a anului trecut, din cauza războiului din Rusia.

Secretarul general al NATO, a afirmat că Finlanda va găzdui efective militare ale altor țări, doar dacă aceasta va fi de acord.

„Ceea ce avem în multe ţări sunt exerciţii, prezenţă aeriană şi navală, dar nu avem o prezenţă permanentă. Şi aceasta nu a fost până acum o temă în discuţiile noastre cu Finlanda”, a completat Jens Stoltenberg.