Președintele rus Vladimir Putin a cerut guvernatorilor ruși să sprijine în mod deosebit efortul participanților ruși care luptă în războiul din Ucraina. Luni, pe data de 14 noiembrie, acesta a avut o întâlnire de lucru cu guvernatorul teritoriului Altai, Viktor Tomenko, prin intermediul unei videoconferințe.

A recunoscut Vladimir Putin că armata rusă este slăbită?

Vorbind despre războiul din țara vecină, liderul de la Kremlin a folosit cuvinte precum „luptă dificilă” și a descris bătăliile cu armata Ucrainei ca fiind „extrem de riscante”. Lumea este pe bună dreptate nedumerită, deoarece acest tip de exprimare nu îi este caracteristică lui Vladimir Putin.

„Când comunic cu colegii mei, aproape toată lumea vorbește despre programele de sprijin care sunt dislocate în regiuni, despre sprijinul pentru militarii noștri și familiile lor, militarii care sunt implicați în activități de luptă dificile, sincere și extrem de riscante în cadrul unei operațiuni militare speciale (așa cum numește Federația Rusă invazia în Ucraina – n.r.)”, i-a spus Putin lui Tomenko, potrivit TASS.

Președintele rus i-a cerut guvernatorului de asemenea să se concentreze în mod deosebit pe sprijinului armatei și familiilor soldaților, să acorde „o atenție deosebită”, argumentând că acesta ar trebui să fie cel mai important lucru.

„Atenția asupra acestor probleme ar trebui să fie primordială”, a mai declarat Putin.

Un gest disperat?

Vladimir Putin a recurs și la alt gest care dă de înțeles că armata sa este slăbită. Acesta a semnat luni, pe 14 noiembrie, un decret important prin care permite persoanelor cu cetățenie străină să servească în forțele armate ruse. Prin noua lege, liderul de la Kremlin va putea aduce în sprijinul soldaților ruși cetățeni din toată lumea pentru a lupta în Ucraina.

Decretul liderului rus a fost publicat luni pe portalul oficial de informații juridice (Monitorul Oficial rus – n.r.), potrivit agenției Interfax. Documentul care a tocmai a fost aprobat introduce modificări în regulamentul serviciului militar aprobat prin decretul președintelui rus din 16 septembrie 1999 № 1237.

Conform amendamentelor, serviciul militar „se efectuează de către soldații, marinarii, sergenții, subofițerii care sunt cetățeni, inclusiv cei care au cetățenia (naționalitatea) unei țări străine sau permisul de ședere sau alt document care confirmă dreptul de ședere permanentă a unui cetățean pe teritoriul unei țări străine – prin încorporare”.