Purtătorul de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a venit într-un briefing de presă cu noi acuzații la adresa conducerii Republicii Moldova.

Moscova acuză Chișinăul de epurarea opoziției

„Autoritățile se răfuiesc metodic cu oponenții lor, în primul rând, cu cei care, în interesele poporului moldovenesc, optează pentru dezvoltarea unor relații constructive cu Rusia. Pe aceștia este pusă eticheta de agenți ai Kremlinului și acționează, conform unui scenariu pregătit din timp. În realitate, ei pur și simplu sunt incomozi pentru regimul de la conducere pentru că își permit să aibă o părere diferită”, a declarat Maria Zaharova.

Ea a vorbit și despre suspendarea licențelor celor șase posturi TV pro-ruse, considerând situația drept inacceptabilă.

„Este inacceptabilă cenzurarea sferei media, dar situația din acest domeniu continuă să degradeze în Republica Moldova și pot să vă spun că acest lucru nu se va opri în viitor. A fost suficient ca autoritățile să arate cu degetul și CSE a interzis programele informațional-analitice ruse și, pur și simplu, a blocat o întreagă listă de resurse informaționale rusești. Nu s-au oprit aici, chiar s-a ajuns până la măsuri represive.

Mai exact, șase televiziuni independente, care transmit în limba rusă, au rămas cu licența suspendată din 19 decembrie. Aceste metode au fost exersate în țările baltice. Acum, cei de la canalele, care deservesc regimul Sandu, au iluzia că vor fi scăpa, dar trebuie să vadă ce s-a întâmplat în țările baltice cu postul TV Rain, recunoscut drept agent străin în Federația Rusă. Vor păți același lucru, când nu vor mai fi de folos regimului. Următorul pas pe care vor să-l facă autoritățile de la Chișinău este să ia sub control rețelele de sociale”, a mai afirmat purtătoarea de cuvânt.

Acuzații privind excluderea limbii ruse din toate sferele

Maria Zaharova mai spune că autoritățile de la Chișinău vor să scoată limba rusă din toate domeniile, încălcând în acest mod drepturilor vorbitorilor de limba rusă. Iar dacă vor continua în acest mod, vor aduce țara pe urmele Ucrainei, care a fost invadată în luna februarie a acestui an de armata rusă și suferă zilnic pagube umane și materiale.

„Totodată, în Republica Moldova au loc tentative de excludere a limbii ruse din toate sferele, în educație și cultură, după aceleași șabloane baltice și ucrainene. La fel, au loc tentative de rescriere a istoriei. Ce va urma? Urmează izgonirea Bisericii Ortodoxe Moldovenești, care va fi găsită vinovată de faptul că este din punct de vedere canonic subordonată Patriarhiei Moscovei?! Încălcarea drepturilor cetățenilor vorbitori de limbă rusă, care vor fi obligați să își coase steluțe pe mânecă?

Istoria deja știe despre astfel de exemple în secolul XX. Atunci erau stele galbene, acum vor fi încleiate altele roșii. După așa logică nesănătoasă, se poate ajunge și la o cădere totală, la selecția oamenilor. Pe de altă parte, vedem ce se întâmplă la Kiev. Ăsta este exemplul pe care vrea să-l urmeze și Republica Moldova?”, a spus aceasta.

Republica Moldova crede că va fi atacată de Rusia

Amintim că, Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, a declarat recent că armata Rusiei ar pregăti o invazie terestră prin nordul Ucrainei la începutul noului an, ori la începutul primăverii.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe.

Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a spus Alexandru Musteața în cadrul unui interviu acordat pentru TVR Moldova.